NA GOTOVO

Koje su prednosti udomljavanja odraslog psa?

13.10.2014 u 10:30

Bionic
Reading

Pretpostavljamo da većina udomitelja pasa bira štence, no ne samo jer su neodoljivi, već zato što postoji predrasuda da su stariji psi bez doma 'roba s greškom' – što, naravno, nije istina

Odrasli psi (pet godina i stariji) idealni su za osobe koje nemaju vremena baviti se svojim ljubimcem, a ipak ga žele imati te za one kojima je to prvi put da udomljavaju psa. Razlog tome je taj što štenci zapravo zahtijevaju vremena, pažnje i znanja da ih se pravilno odgoji, piše Vet Street


Za razliku od energičnih štenaca, odrasli psi lakše će se uklopiti u udomiteljev život, a podjednako lako će uspostaviti vezu s novim vlasnikom. Odrasli psi imaju i prednost da su brojniji od štenaca u azilima pa je budućim vlasnicima lakše odabrati pasminu koju žele. Čistokrvni psi su rjeđi, no nije ih nemoguće naći.

Iako su mnogi odrasli psi predivne životinje, još uvijek morate pažljivo birati. Želite izbjeći psa koji ima previše problema s ponašanjem ako vam je to prvi put da udomljavate životinju.

U suradnji s azilom i veterinarom, trebali biste moći odabrati psa koji vam odgovara, a nije naodmet ni voditi ga na neki temeljni oblik treninga.

Odrasli psi su sjajni jer dobivate ono što vidite. Nema skrivenih mana jer su onima koji ga nude već poznate, a saznat ćete i koju hranu voli, kakvog je karaktera, kako se brinuti za njegovu dlaku te niz drugih korisnih informacija.

Odrasle pse iznimno je lako trenirati jer su mirniji nego štenci, a za sobom već imaju godine iskustva u proučavanju ljudi i njihovih potreba i navika. Takvi psi također su dosta samostalni i ne zahtijevaju posebnu pažnju i brigu. U slučaju da imate djece, jednom kad ste ostvarili vezu sa svojim ljubimcem, shvatit ćete da niste udomili samo životinju, već i dadilju.

Odrasli psi također neće raditi nered kakav se može očekivati od štenaca, jer već znaju sva pravila života u kući. Stariji pas vam neće pojesti obuću niti uništiti namještaj, ako je to prethodno naučio, a čak i ako nije, lako ćete ga naučiti kućnom redu.

Jedna od najljepših stvari u vezi odraslih pasa je ta da im ne smeta drijemati i dovoljno je da ih jednom do dva puta dnevno vodite u polusatnu šetnju pa će ostatak dana bezbrižno lješkariti po kući.

Jedina ozbiljna mana starijih životinja kraći je broj zajedničkih godina s vlasnikom, ali s obzirom na to da psi žive od osam do 20 godina, bolni trenutak uspavljivanja ionako je neminovan, no to je mala cijena za sve prekrasne godine jedinstvenog prijateljstva koju ljubimci pružaju.

Stoga, ako želite ljubimca, budite heroj - otiđite u azil, pronađite nekog odraslog psa kojeg čeka uspavljivanje jer ga nitko ne želi i spasite mu život. Nećete zažaliti!