brinite o zdravlju

Kako loša kvaliteta zraka utječe na rad i vaše poslovanje

17.02.2020 u 09:21

Bionic
Reading

Još je Hipokrat, autor slavne zakletve, bio svjestan opasnosti zagađenog zraka i štete koju može prouzročiti život u vlažnom prostoru. Iako se danas često brinemo o hrani ili vodi koju u sebe unosimo, zaboravljamo na ono što unosimo svakih nekoliko sekundi: zrak

Koje su posljedice loše kvalitete zraka za poslovanje?

Moderni čovjek provodi 90% svog vremena u interijeru. Dok noć provodimo u obiteljskom domu, većina nas radi u uredskim prostorima. Kvaliteta zraka u njima, stoga, ima izuzetnu važnost. U urbanim sredinama čak i vanjski zrak može biti onečišćen, a onaj unutar zgrade je najčešće još lošije kvalitete.

Rijetko se spominje da lošija kvaliteta zraka ima utjecaj na gospodarstvo: jedna norveška studija izračunala je da će kompanija s tisuću zaposlenika imati prosječno 276 dana bolovanja više u jednom kvartalu sa svakih 10 mikrograma lebdećih čestica (PM10) više. S druge strane, poboljšanje kvalitete zraka ne smanjuje samo broj bolovanja, već i povećava produktivnost radnika.

Studija čiji su nalazi objavljeni u Harvard Business Reviewu procjenjuje kako je produktivnost u danima kad je kvaliteta zraka dobra 5-6% bolja nego u onima kad je indeks kvalitete zraka u nezdravom području. Loša kvaliteta zraka ne izaziva samo blaže zdravstvene smetnje koje mogu utjecati na funkcioniranje na poslu, već i negativno utječe na središnji živčani sustav. Jednostavnu procjenu kvalitete zraka u vašem prostoru možete napraviti ovdje .

Odakle loša kvaliteta zraka u unutarnjem prostoru?

Ako je zrak loše kvalitete u vanjskom prostoru, gdje vjetar vrši prirodnu ventilaciju i gdje se on pročišćuje prirodnim putem, možemo zaključiti da će on teško biti kvalitetniji u interijeru ako ne postoji sustav za pročišćavanje zraka. Najvažniji faktori koji utječu na kvalitetu zraka su:

● kemikalije koje se koriste u unutarnjem prostoru, uključujući i neugodne mirise;

● radon, radioaktivni plin koji se nalazi posvuda u zemljinoj kori te lako izlazi iz tla u zrak;

● lebdeće čestice, koje su povezane s respiratornim i kardiovaskularnim problemima te dolaze u interijer izvana ili unutarnjih izvora, kao što je, primjerice, kuhanje;

● mikrobi, koji mogu imati ulogu u razvoju astme ili alergija;

● štetnici, poput grinja ili žohara, mogu prenositi brojne alergene;

● vlažnost zraka, koja ima optimalni raspon vrijednosti. Ako je preniska, javlja se suhoća kože i iritacija očiju, a ako je previsoka, voda će se kondenzirati na površinama te pogodovati širenju grinja;

● ventilacija, koja, ako je preniska, utječe na radnu učinkovitost;

● temperatura, jer ekstremne temperature ne djeluju povoljno na funkcioniranje tijela ili čak predstavljaju rizik po zdravlje.

● koncentracija ugljičnog dioksida, boravkom ljudi u prostoru se kontinuirano povećava te tako smanjuje funkcionalnost ljudskog organizma.

Na kvalitetu zraka utječu i oni izvori kojih smo rijetko svjesni: isparavanje kemikalija iz odjeće koja je tek stigla s čišćenja, otpuštanje plinova iz zidova ili namještaja, različita prašina koju unosimo u prostoriju i mnogi drugi. Posebno mogu patiti osjetljivije osobe s alergijama i poremećajima u disanju. Uz to, nekim je skupinama, poput trudnica, djece ili starijih osoba, potreban veći stupanj zaštite jer su osjetljivije na lošiju kvalitetu zraka.

Kako poboljšati kvalitetu zraka?

Zrak u unutarnjem prostoru, da bi bio dobre kvalitete, mora se redovito izmjenjivati. Ako je objekt u kojem se živi ili radi projektiran tako da su energetski gubici minimalni, što je čest slučaj kod novijih zgrada, svakako je potrebna mehanička ventilacija da bi se zrak redovito izmjenjivao. Osim toga, mehaničkom ventilacijom s povratom topline može se uštedjeti na troškovima energije za grijanje i hlađenje.

Koje će rješenje biti najbolje ovisi o situaciji i stanju u samim poslovnim ili stambenim prostorima. Najbolje je najprije ispitati stanje, i to pregledom unutar samog prostora uz pomoć instrumenata za mjerenje kvalitete zraka tijekom korištenja prostora. Naime, ove vrijednosti mogu varirati tijekom dana, i najbolje ih je mjeriti tijekom uobičajenog korištenja.

Za početak, predlažemo da procijenite rizik od loše kvalitete zraka na sljedećoj poveznici te saznajte jeste li u opasnosti te koje mjere vam možemo predložiti.

*Sadržaj su omogućila Energetska rješenja. Specijalizirani su za savjetovanje u području kvalitete zraka te mogu pomoći da udišete zdravije, povećate svoju produktivnost i bolje se osjećate.*