AMANCIO ORTEGA

Nema što nema: Vlasnik Zare izgradio je impresivno carstvo nekretnina, a to je samo početak

12.01.2024 u 14:24

  • +2

Amancio Ortega

Izvor: Profimedia / Autor: Davidson / Goff Photos / Profimedia

Bionic
Reading

Amancio Ortega, osnivač modne grupacije Inditex i njezin većinski dioničar, upisao se u povijest kao prvi Španjolac čije je bogatstvo premašilo cifru od milijardu dolara

Ovo postignuće Ortegu je svrstalo na 12. mjesto najbogatijih osoba na svijetu, prema Forbesu. Bogatstvo galicijskog poduzetnika danas iznosi gotovo 91 milijardu eura, što je znatno iznad 81 milijarde eura, s koliko ga je španjolski Forbes u studenom prošle godine uvrstio na listu najbogatijih.

U netom završenoj poslovnoj godini tekstilna tvrtka Inditex, u kojoj je Ortega većinski dioničar, napredovala je na tržištima za više od 35 posto, što mu je omogućilo da značajno poveća svoje bogatstvo.

Jedna od njegovih posljednjih investicija uključivala je kupnju dva butik hotela u središtu Palma de Mallorce od švedske grupacije za 35 milijuna eura.

Osnivaču Inditexa, međutim, ovo nije prvi put da kupuje hotelske nekretnine. Posjeduje i one koji se nalaze u Cadizu (Playaballena), ali i u New Yorku (Iberostar), a nedavno je obavio i kupnju logističkog skladišta u Miamiju za 102,97 milijuna eura.

Investicijsko društvo obitelji Ortega, Pontegadea, najveća je španjolska tvrtka za nekretnine, usmjerena na kupnju i upravljanje velikim zgradama, s portfeljem imovine koja se uglavnom sastoji od uredskih zgrada smještenih u središtima velikih gradova u Španjolskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Sjedinjenim Državama i Aziji.

SAD, u kojem Inditex namjerava otvoriti više Zarinih trgovina, jedno je od Orteginih glavnih tržišta pa je u posljednje vrijeme pojačao portfelj ulaganjem u logističke centre 'preko Bare' koje koriste velike svjetske kompanije poput Fedexa.

Pontegadea je prošle godine zabilježila neto dobit od dvije milijarde eura, u odnosu na 1,6 milijardi eura ostvarenih 2021. godine, uglavnom zahvaljujući dividendi od Inditexa, značajno poraslom zbog brzog oporavka Zare od posljedica pandemije.

Posljednjih nekoliko godina Pontegadea se bavila ulaganjem u energetsku imovinu, poput solarnih elektrana, električnih mreža i vjetroelektrana, da bi svoje poslovanje danas većinski usmjerila na nekretnine.

U kolovozu 2023. godine Ortega je rastućem popisu nekretnina diljem SAD-a pridodao i West Loop Tower u Chicagu, za koji je iskeširao 213 milijuna eura. Ovaj toranj, koji se nalazi na aveniji Madison 727, ima 492 luksuzne nekretnine raspoređene na 45 katova i najviša je zgrada u Chicagu zapadno od autoceste Kennedy.

Ulaganja u nekretnine modnog milijardera Ortege u 2022. godini zabilježila su porast vrijednosti od 19 posto. Njegov portfelj nekretnina procijenjen je na 18,1 milijardu eura 2022., u odnosu na 15,3 milijarde eura, koliko je iznosio godinu prije.

Zbog svoje pravne i porezne strukture Pontegadea je primorana uložiti sav prihod koji dobije od Inditexa u roku od godinu dana te u ulaganja koja se smatraju 'stvarnom ekonomijom' — što znači da ne može kupovati obveznice i druge vrste vrijednosnih papira.

Zahvaljujući navedenom, vlasnik Zare danas ima najveći portfelj nekretnina među superbogatim pojedincima sa Starog kontinenta, a s njegovim kontinuiranim širenjem, po svemu sudeći, ne planira stati tako brzo.