DOBRI I LOŠI IZBORI

Koje je ulje najbolje za kuhanje?

31.12.2013 u 08:55

Bionic
Reading

Na policama supermarketa puno je različitih vrsta ulja, a iako je naš odabir sve češće uvjetovan cijenom, potrebno je voditi računa i zdravstvenim aspektima. Koja su ulja, dakle, najzdraviji izbori kod pripremanja hrane, a koja je najbolje preskočiti

Maslinovo ulje jedno je od najzdravijih ulja
Zašto kupiti ekstra djevičansko maslinovo ulje Maslinovo ulje je nezasićena masnoća, a istraživanja su pokazala da su nezasićene masne kiseline sjajni saveznici u borbi s lošim kolesterolom LDL te povećavaju razinu dobrog kolesterola HDL. Osim toga, ekstra djevičansko maslinovo ulje bogato je anitisoksidansima polifenolima koji su usko vezani za očuvanje zdravlje srca. Čisto maslinovo ulje (ne treba ga miješati s djevičanskim) ne sadrži te dodatne antioksidanse.

Kako koristiti ekstra djevičansko maslinovo ulje Maslinovo ulje savršen je izbor za salate i povrće kuhano u vodi ili pari. Koristite ga kad god želite osjetiti njegov bogat okus. Možete ga koristiti i u kolačima, a ako ga zagrijavate, radite to na nižoj temperaturi.

Zašto kupiti ulje uljane repice
Ima neutralan okus i visoku točku dimljenja što ga čini savršenim izborom za prženje u dubokoj masnoći. Točka dimljenja važan je faktor kad nešto namjeravate peći ili pržiti na visokim temperaturama, jer se na njoj uništavaju svi hranjivi sastojci i stvaraju supstance koje su potencijalno štetne za zdravlje. Ulje uljane repice uglavnom ne sadrži puno antioksidansa, ali zato ima relativno dug vijek trajanja. Osim toga, iznimno je bogato kiselinom allfa linolenik koja spada u masne kiseline omega-3 koje pomažu u očuvanju zdravlja srca.

Kako koristiti ulje uljane repice
Ovo ulje ima širok raspon upotrebe zbog neutralna okusa, no definitivno je najbolji izbor za pečenje i prženje.

Ulje za kuhanje koje biste trebali preskočiti

Zašto preskočiti sojino ulje
Sojino ulje najčešće je jedan od sastojaka biljnog ulja i bogato je masnim kiselinama omega-6 koje štete zdravlju srca. Mnogi stručnjaci za prehranu tvrde da unosimo previše štetnih omega-6 u organizam, najčešće iz prerađene hrane. Činjenica je da je danas zaista teško pronaći komercijalne preljeve za salate, majonezu, krekere, umake za tjestenine i ostale proizvode koji ne sadrže visoke razine masnih kiselina omega-6.

Zašto preskočiti palmino ulje
Najčešće ga možemo pronaći u pakiranoj hrani jer sve više proizvođača umjesto štetnih zasićenih masnih kiselina koristi palmino ulje jer ono sadrži 40-50 posto zasićenih masnih kiselina. Plus mu je što sadrži velike količine vitamina A, E i linolne kiseline, antioksidanse kao skvalen te karotenoide. Stabilno je na visokim temperaturama pa se stoga često koristi za prženje. To, naravno, nije dobar izbor, jer i 40-50 posto zasićenih masnih kiselina koliko se nalazi u palminu ulju i dalje predstavlja značajan rizik za zdravlje, posebno zdravlje srca i krvožilnog sustava.