Jelo na žlicu

Okus zbog koje se putuje u Mađarsku: Pripremite ga doma bez muke

28.09.2025 u 10:28

Bionic
Reading

Mađarski gulaš jedan je od onih klasika koji osvaja mirisom paprike, sporim krčkanjem mesa i bogatom, rustikalnom teksturom. Premda slovi kao specijalitet zbog kojeg se prevaljuje i nekoliko stotina kilometara da bi ga se kušalo u njegovu izvornom obliku, dobra vijest je da se autentičan, pun okus može postići i kod kuće

Ključ je u strpljivom pirjanju luka, velikodušnoj žlici mljevene paprike, kvalitetnoj junetini te laganom kuhanju dok se okusi ne sjedine u savršenu, baršunastu cjelinu.

Rezultat je gusta, aromatična juha-gulaš, podjednako dobra za nedjeljni ručak i za podgrijavanje sutradan – kad, kako tvrde znalci, bude još i bolja.

Pet namirnica koje čuvaju srce i produžuju život Izvor: Ostale fotografije / Autor: Montaža: Neven Bučević

Sastojci:

  • 800 g govedine, but ili plećka
  • 2 žlice svinjske masti ili ulja
  • 2 glavice luka
  • 3 režnja češnjaka
  • 2 žlice slatke mljevene crvene paprike
  • 1 žličica ljute paprike
  • 3 rajčice (ili 2 žlice pirea od rajčice)
  • 2 paprike
  • 4 krumpira
  • 500 ml goveđeg temeljca
  • papar i sol po ukusu

Priprema:

U loncu zagrijati mast na srednje jakoj vatri, dodati sitno sjeckani luk i uz često miješanje pirjati 5–7 minuta, dok ne postane staklast i mekan. Zatim ubaciti zgnječeni češnjak i kratko pržiti, tek toliko da pusti aromu. Umiješati mljevenu crvenu papriku (slatku i, po želji, ljutu), potom dodati kockice govedine začinjene solju i paprom te zapeći sa svih strana do zlatne korice – taj korak čuva sočnost mesa i gradi dubinu okusa umaka. Dodati nasjeckane rajčice ili passatu, pa ubaciti papriku narezanu na trakice i krumpir na kockice. Sve promiješati, podliti goveđim temeljcem taman da pokrije sastojke, zatim još jednom posoliti i popapriti po ukusu.

Smanjiti vatru na lagano vrenje, poklopiti i kuhati oko 2 sata, dok meso ne omekša, a umak se ne zgusne; povremeno promiješati i po potrebi doliti malo vode.

Poslužiti toplo, idealno uz domaći kruh.