Mađarski gulaš jedan je od onih klasika koji osvaja mirisom paprike, sporim krčkanjem mesa i bogatom, rustikalnom teksturom. Premda slovi kao specijalitet zbog kojeg se prevaljuje i nekoliko stotina kilometara da bi ga se kušalo u njegovu izvornom obliku, dobra vijest je da se autentičan, pun okus može postići i kod kuće
Ključ je u strpljivom pirjanju luka, velikodušnoj žlici mljevene paprike, kvalitetnoj junetini te laganom kuhanju dok se okusi ne sjedine u savršenu, baršunastu cjelinu.
Rezultat je gusta, aromatična juha-gulaš, podjednako dobra za nedjeljni ručak i za podgrijavanje sutradan – kad, kako tvrde znalci, bude još i bolja.
Sastojci:
- 800 g govedine, but ili plećka
- 2 žlice svinjske masti ili ulja
- 2 glavice luka
- 3 režnja češnjaka
- 2 žlice slatke mljevene crvene paprike
- 1 žličica ljute paprike
- 3 rajčice (ili 2 žlice pirea od rajčice)
- 2 paprike
- 4 krumpira
- 500 ml goveđeg temeljca
- papar i sol po ukusu
Priprema:
U loncu zagrijati mast na srednje jakoj vatri, dodati sitno sjeckani luk i uz često miješanje pirjati 5–7 minuta, dok ne postane staklast i mekan. Zatim ubaciti zgnječeni češnjak i kratko pržiti, tek toliko da pusti aromu. Umiješati mljevenu crvenu papriku (slatku i, po želji, ljutu), potom dodati kockice govedine začinjene solju i paprom te zapeći sa svih strana do zlatne korice – taj korak čuva sočnost mesa i gradi dubinu okusa umaka. Dodati nasjeckane rajčice ili passatu, pa ubaciti papriku narezanu na trakice i krumpir na kockice. Sve promiješati, podliti goveđim temeljcem taman da pokrije sastojke, zatim još jednom posoliti i popapriti po ukusu.
Smanjiti vatru na lagano vrenje, poklopiti i kuhati oko 2 sata, dok meso ne omekša, a umak se ne zgusne; povremeno promiješati i po potrebi doliti malo vode.
Poslužiti toplo, idealno uz domaći kruh.