ŽENE PRIZNALE

Kasne 20-e i rane 30-e najbolje su godine za rađanje

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 04.03.2010 12:30
  • Objavljeno 04.03.2010 u 11:23
majka dijete

majka dijete

Izvor: Corbis / Autor: Vladimir Godnik/moodboard

Na pitanje koje je idealno doba za rađanja prvog djeteta, većina žena odgovorila je kasne dvadesete i rane tridesete godine. U zajedničkom istraživanju web stranica ForbesWoman.com i TheBump.com većina žena rekla je da je to idealno doba za rađanja prvog djeteta. 42 posto njih bilo je malo preciznije i odredilo dobnu granicu od 25. do 29. godine, a za 17 posto žena svako doba dovoljno je dobro

Većina žena smatra da su od 25. do 29. godine uglavnom zadovoljne razvojem svoje karijere i financijski dovoljno neovisne da bi mogle preuzeti novu ulogu, a otkucavanje biološkog sata bio je odlučujući faktor za rađanje djeteta za samo 21 posto žena.

'Žene traže dobru ravnotežu, a faktor broj jedan im je karijera i financijska sigurnost. Jedna od stvari koji smo pokušali napraviti ovim istraživanjem otkriti je kada je najbolje vrijeme da se postane majka, da se ujedno ima uspješna karijera, budući da žene danas čine polovicu radne snage', rekla je Jenna Goudreau s ForbesWoman.com.

U istraživanju je sudjelovalo 2.120 žena od kojih su polovica bile majke. Više od 50 posto žena bez djece priznalo je da su planirale imati dvoje djece, a nešto više od trećine planira imati troje ili više djece.

Premda većina žena kombinira ili planira kombinirati majčinstvo s karijerom, 62 posto vjeruje da majčinstvo ima negativan učinak na karijeru. Samo 30 posto majki priznalo je da su djeca utjecala na njihovu karijeru.

Pokazalo se i da žene koje ranije postanu majke zarađuju manje, pa ispada da što je majka mlađa kad rodi prvo dijete manje napora ulaže u ostvarenje svoje karijere.

Većina majki koje su sudjelovale u istraživanju rodila je prije 35. godine i priznaje da je zadovoljna tajmnigom, a oko 60 posto žena koje su prvo dijete rodile između 35. i 39. žali što to nisu učinile ranije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi