NJEŽNIJI ILI MAČO TIP

Kakve muškarce žene danas traže?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 12.04.2010 10:46
  • Objavljeno 12.04.2010 u 07:35
ljubav muškarac žena

ljubav muškarac žena

Izvor: Corbis / Autor: Corbis

Kamo je nestao princ na bijelom konju? I gdje uopće uče o kvalitetama muškarca? Neka su istraživanja pokazala da žene ideal o muškarcu grade na osnovu pročitanih knjiga. Ako je to stvarno tako, onda žene danas žude za osjećajnim muškarcima koji su puni razumijevanja za njihove potrebe

TIPMnogi će se složiti da ženama nikada nije bilo teže nego danas. Osim što se od njih očekuje da budu savršene supruge i majke, očekuje se i da imaju uspješnu karijeru te pokoji hobi. Problem je što dan i dalje traje 24 sata, pa je sve to teško stići. Upravo zato, smatraju neki stručnjaci, žene se sve više okreću nježnijim muškarcima koji im znaju pružiti podršku, a na to ih potiče i suvremena literatura.

Corbis

Corbis

Izvor: Corbis / Autor: Corbis


Žene su danas manje naklonjene mačo muškarcima
Mačo muškarci kao ideal
Nekada su žene uživale u ljubavnim romanima u kojima je glavni muški lik bio oličenje muževnosti. Takvi muškarci bili su sposobni, jaki, snažni i hrabri, a svako pokazivanje emocija bilo im je strano. Danas je priča nešto drukčija i žene teže pronalaze sreću s takvim muškarcima. Sklonije su onima koji se ne srame pokazati svoje emocije i kojima nije problem razgovarati sa ženama o muško-ženskim odnosima. Ono što je nekada bilo nezamislivo, danas je stvarnost. Neki kažu da je do takvih promjena doveo feminizam, a neki da je jednostavno došlo do prirodne evolucije koja rezultira sve većom ravnopravnošću među spolovima.

Da ne bi bilo zabune, žene i dalje privlače mačo muškarci, ali kad traže dugoročnu vezu, češće se okreću nježnijim i osjećajnim muškarcima. Stručnjaci pojašnjavaju da je to stoga što su žene iscrpljene od modernog načina života. Danas žene nose teret karijere, razvoda, mnogih propalih veza, a samim time i trauma. Reklo bi se u narodu – pušu i na hladno. Nježniji spol se ne može zbog toga kriviti jer je moderno društvo pred njih postavilo uistinu ogromne izazove koje nije nimalo lako ispuniti.

Nježni i osjetljivi muškarci
U svemu tome pojavili su se i moderni romani čiji su autori prepoznali današnju ženu i njezine probleme, pa su joj nametnuli novog muškarca – nježnog, suosjećajnog i punog podrške. Problem je jedino što je taj muškarac potpuno različit od onoga o kojemu su sve žene slušale dok su bile djevojčice. Naravno, sve to dovelo je do pojačane zbunjenosti među ženama. Autori modernih ljubavnih romana pravdaju se da u svojim knjigama samo prenose realan život. U tome ima istine jer sve je više žena koje danas ne uspijevaju stvoriti zdravu i normalnu vezu i to im predstavlja problem, pa nije rijetkost da čujete ženu kako se žali na ljubavni život.

Odgovornost zbog novonastalih zbunjujućih odnosa trebaju preuzeti i muškarci. Veliki dio njih kao da se naviknuo na novu raspodjelu moći, pa biraju liniju manjeg otpora i puštaju žene da na sebe preuzmu veliki dio tereta. Danas nije rijetkost susresti muškarca koji čeka da žena njemu prva priđe, koji nema problema s tim da žena plati izlazak i kojemu je sasvim normalno da ga žena financijski uzdržava. I o tome čitamo u modernim romanima.

Posljednjih godina odnosi između muškaraca i žena drastično su se promijenili. Neki čak idu tako daleko da tvrde da je evolucija u tijeku. Znači li to da su ljubavni odnosi kakve smo poznavali stvar prošlosti? Vrijeme će pokazati, a dotad i žene i muškarci očito moraju učiti nova pravila ponašanja u odnosima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!