OPASNOST U PROMETU

Kako voziti poplavljenim cestama?

21.05.2014 u 13:54

Bionic
Reading

Budući da se u nekim dijelovima poplavljenih područja voda postupno povlači, za očekivati je da će se u nadolazećem razdoblju povećati promet automobilima. Evo na što, kao vozač, morate paziti

Najbolji savjet koji vam možemo dati je da ne prolazite automobilom preko poplavljene ceste ako ne morate. Ako motor povuče vodu, velike su šanse da ćete ga trajno uništiti.

Ako baš nemate izbora, preporuka je ne voziti kroz stajaću vodu dubine veće od desetak centimetara, odnosno pet cm vode koja teče. Voda u pokretu mnogo je opasnija jer vrlo lako može destabilizirati vozilo i promijeniti mu putanju, te ga odnijeti u dublje predjele.

Možda ćete osjetiti potrebu da kroz poplavljenu cestu projurite što brže, no othrvajte se ovom nagonu. U vodu uđite polako te održavajte konstantnu brzinu od 10-ak km/h bez naglih promjena smjera. Držite se sredine ceste i pomno pratite oštećenja na cesti, naplavljene predmete koji bi vam mogli oštetiti vozilo i nadolazeći promet. Možda vi vozite polako, no val koji ispred sebe gura netko tko nije pročitao ovaj članak mogao bi vam potopiti automobil.

Ukoliko vam se automobil ugasi zbog ulaska vode ,ni slučajno ga ne pokušavajte ponovno upaliti. Također izbjegavajte bržu vožnju jednom kad ste na suhom dok vam se kočnice ne osuše. Najlakše ćete ovo postići laganim kočenjem u vožnji po ravnom.

Nemojte podcjenjivati ni manje lokve kroz koje također valja prolaziti manjom brzinom kako ne bi došlo do učinka takozvanog vodenog klina, odnosno akvaplaninga. Još više opreza treba imati kad je blato na cesti.

Ako se dogodi najgore i automobilom upadnete u dublju vodu, nemojte trošiti ni sekundu vremena više nego što je potrebno da otvorite vrata i iskočite iz vozila.