TAJNE ŠARMA

Kako vam koketiranje može pomoći u poslu?

11.10.2012 u 12:07

Bionic
Reading

Ako ste u poslovnim pregovorima, možda vam se ne čini da biste trebali koketirati. No malo flerta, tvrde znanstvenici, može pomoći poslovnim ženama da napreduju u karijeri

Žene bi u pregovorima prije trebale biti 'razigrane' nego 'teške' budući da ih prijateljski ton čini toplima i pristupačnijima, tvrdi tim znanstvenika sa Sveučilišta u Kaliforniji i London School of Economics.


Iako ta formula funkcionira kad žena u poslu koketira s muškarcem, isti princip ne vrijedi i obrnuto. Naime, koketiranje ne znači da ste započeli igru koja vodi prema seksu, nego je znak društvenog šarma i osobne snage.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Personality and Social Psychology Bulletin, podijelilo je grupu od sto muškaraca i žena u parove, a ispitanici su zamoljeni da ocijene vještine i stil onog drugog. Jedna je skupina žena morala biti ozbiljna i tvrda u pregovorima, a druga vedra, koketna i prijateljski nastrojena.

Žene koje su bile najučinkovitiji pregovarači muškarci su ocijenili kao društveno šarmantne, no muškarce koji su se pokazali koketnima žene nisu ocijenile učinkovitima, piše Daily Mail.

Profesorica Laura Kray kaže kako se koketiranje može pretvoriti u povjerenje, što je snažan element uspjeha u pregovorima.
'Žene su istodobno percipirane kao snažne i tople, što znači da je kombinacija ženskog šarma u pregovorima tehnika koja funkcionira', dodala je.

Dr. Kray kaže kako koketiranje nije neprofesionalno ako ono ostaje na razini prijateljskog komuniciranja. 'Ključno je da koketirajući imate na umu vašu osobnost. Budite vjerodostojni. Zabavite se. To će se pretvoriti u povjerenje i vi ćete lakše pregovarati.'

Catherine Hakim
, sociologinja na London School of Economics, koja je napisala knjigu 'Honey Money' tvrdi da i muškarci i žene posjeduju svoj 'erotski kapital' koji može biti iskorišten na putu prema uspjehu. 'Patrijarhalne ideologije sustavno su banalizirale ženski erotski kapital da bi obeshrabrile žene da ga kapitaliziraju. Nažalost, radikalne feministice danas ojačavaju patrijarhalne moralne primjedbe na implementaciju erotskog kapitala. Zašto ne bismo slavili ženstvenost nego je dokidamo? Zašto nitko ne potiče žene da iskorištavaju muškarce kad god mogu?'