PRAVI ODABIR

Kako uživati u blagdanskim slasticama bez debljanja?

18.12.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Koje slastice odabrati za blagdanski desert? Donosimo vam prijedloge nutricionista koji jamče da su takve slastice zdrave, ukusne i lagane

Ovih si blagdana dopustite umjereno uživanje u slatkim delicijama bez straha od debljanja. Najpoznatiji svjetski nutricionisti izdvojili su najbolje kolače koji će biti raskoš za nepce, a od kojih se nećete udebljati. Dakako, ako ne pretjerujete.

Čokoladni mousse ukusna je slastica
Kolač od bundeve
Od svih deserta, ovaj sadrži najmanje kalorija, točnije komad broji oko 300 kalorija. Bundeva je zdrava, a ako je obložite s minimalno tijesta, bit će još lakša i zdravija. U svakom slučaju s ovim desertom nećete pogriješiti – ukusan je i lagan!

Kolač od oraha pekan

Komad ovoga kolača broji nešto više od 500 kalorija. Međutim, brojna su istraživanja pokazala da se pekan sastoji od zdrave masti i antioksidansa što znači da je iznimno zdrav. Jedan komad neće vas udebljati, a priuštit ćete si vrhunski užitak.

Čokoladni mousse

Djeluje kao grešni užitak što i nije daleko od istine, jer onaj prosječne veličine ima gotovo 500 kalorija, ali jednako tako i kalcij koji dokazano pridonosi mršavljenju. Birajte tamnu čokoladu koja je zdravija i nastojte unijeti što manje umjetnih dodataka.

Torta od malina
Komad torte od malina ima oko 330 kalorija. Malina je izvrsno voće koje ima vitamina i antioksidansa. Ako želite zdravu i laganu tortu, neka obiluje voćem, a na dnu neka ima što manje tijesta, po mogućnosti prhkog. Tako kombinirana, neće narušiti vašu liniju.

Pita od jabuka

Komad pite od jabuka broji oko 400 kalorija. Poznato je da je jabuka iznimno zdravo voće, stoga neka pitom dominira upravo jabuka, a ne tijesto. Jedno je istraživanje pokazalo da ju je najbolje jesti toplu, jer je tada najmirisnija, a miris pomaže bržem zatvaranju apetita, jer se zapravo u tom trenutku konzumira i njuhom.

Voćne salate

U bilo koje doba godine, voćne salate uvijek su dobro došao desert. Neka se nađu i na vašem blagdanskom jelovniku. Brze su za pripremu, zdrave su, u njima ćete moći uživati zbog fruktoze, a da se pritom ne udebljate. Osim toga, sjajan su izvor osvježenja nakon bogate i pomalo teške blagdanske trpeze.