TAJNA USPJEHA

Kako uspješno uzgajati povrće u vlastitom vrtu?

09.04.2013 u 11:04

Bionic
Reading

Želite svakodnevno uživati u zdravom i svježem povrću? Pravo rješenje je vlastiti mali povrtnjak, a proljeće je idealno vrijeme za sadnju. Ukoliko planirate sadnju vlastitog malog vrta koji će vas tijekom ljeta opskrbljivati zdravim i svježim plodovima, proučite nekoliko osnovnih pravila

Dobro isplanirajte vrt
Ako je to prvi put da se upuštate u sadnju i uzgajanje povrća, pokušajte prvo s vrtom manjih dimenzija. Vrt čije dimenzije iznose otprilike tri puta četiri metra dovoljne je veličine da plodovima opskrbljuje četveročlanu obitelj, a vjerojatno će ostati i dovoljna količina viška koji će odlično poslužiti za zimnicu. Osim toga, prije nego li krenete u nabavku i bacite se na posao, bilo bi dobro da razmislite i odlučite što točno želite posaditi. Početnicima se preporučuje povrće kao što su mahune, rajčice, krastavci, paprika, salata, tikvice i lisnato povrće, piše Swansonvitamins.com

Odaberite lokaciju
Dakle, gdje ćete zasaditi svoj vrt? Hoćete li koristiti spremnike ili 'podignute krevete' ili ste pak planirali povrće jednostavno zasaditi u zemlju? Za koji god se način odlučili, provjerite je li mjesto koje se namijenili za vrt suncu izloženo barem šest sati dnevno. Ako povrće sadite u zemlju, svakako izbjegavajte blizinu drveća i grmlja.

Pripremite zemlju
Tlo bi trebalo biti duboko, izmrvljeno te sadržavati organske tvari poput komposta, stajskog gnojiva i sjeckanog lišća. Da biste bili sigurni da je tlo zdravo, raspitajte se i informirajte o vrstama tla, ispitivanju kvalitete te obogaćivanju tla.

Posadite povrće
Prije same sadnje provjerite kada je koja sezona povrća, što, naravno, varira od podneblja do podneblja. Za uspjeh je bitno određeno povrće saditi u određeno vrijeme te u sezoni uživati u bogatim plodovima.

Vodite brigu o vrtu

Vrtu pružite dovoljnu količinu vode, a ako vam prilike to ikako dopuštaju, vrt zalijevajte ujutro. Osim redovitog zalijevanja, za lijep vrt važno je i čupati korov te ga zaštititi od nametnika. Konačno, kada povrće dozrije, treba ga ubrati te istinski uživati u plodovima.