IDEJNO RJEŠENJE

Kako urediti uske i duge prostore?

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Izduženi prostori svojim dimenzijama ne omogućuju kvalitetno postavljanje elemenata namještaja, pa predstavljaju velik problem prilikom uređenja doma. Ipak, malim trikovima je moguće postići ugodan dojam u svakom prostoru

Poštovani,

šaljemo vam tlocrt stana koji želimo preurediti. Tročlana smo obitelj i provodimo dosta vremena u dnevnom boravku. Imamo puno slika koje bismo htjeli zadržati na postojećem zidu. Kuhinja mi je dosta mala pa bih je htjela proširiti šankom. Ne znamo gdje je najbolja pozicija za TV, koje boje odabrati - parket je crvenkaste boje i zadržali bismo ga. Volimo nježne boje.

Hvala unaprijed

Odgovor arhitektice:

Poštovana,

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

vaš je dnevni trakt relativno uzak, a dug, što vam stvara problem u kvalitetnom postavljanju namještaja. Da bi prostor djelovao što ugodnije i veće, podijelit ćemo ga na tri funkcionalne cjeline - kuhinju, blagovaonicu i dnevni boravak - tako da svojim dimenzijama stvaraju manje, proporcionalnije prostore. Na taj će način dnevni boravak postići omjere stranica slične kvadratu, što će mu dati ugodniji dojam.

Kutnu garnituru smjestite uz ulazna vrata dnevnog trakta, da bi se pogled iz nje širio prema cijelom prostoru, a osobito vanjskom. TV prijamnik smjestite na zid nasuprot. Taj dio neće biti previše naglašen zbog manje dimenzije prostora, a naglasak će biti na šanku i vezi s kuhinjom. Klupski stolić možete izvesti i u drvu, u boji parketa, ali neka bude nizak. Tepih mora biti svijetao ili šaren tako da dominira krem boja.

Nasuprot šanku smjestite mali blagovaonski stol koji će bojom i materijalom biti vrlo neutralan u prostoru. Na zidu iza garniture za sjedenje ostavite slike - to je vrlo izražajan dekorativni element, dominantan i zbog veličine prostora koji zauzima. Upravo zbog toga, svi ostali elementi trebaju biti vrlo usklađeni i nenametljivi.

Ako u relativno uskom prostoru naglasite previše elemenata, on će postati vizualno tijesan i neugodan, bez obzira na ljepotu samih dekorativnih elemenata ili elemenata namještaja. Kuhinju izvedite u krem tonovima, a samo radnu ploču u boji parketa. Na zid stavite staklo u boji kuhinje, s diskretnim detaljem u boji radne ploče (crvenosmeđe). Da biste iskoristili prostor kuhinje, viseće elemente izvedite do stropa.

Vizualno ćete ih sniziti tako da ih u gornjoj trećini izvedete u bijeloj boji, u kojoj izvedite i strop. Šank obavezno izvedite u visini radne ploče, bez dodatne konzumne plohe, jer bi ona ponovo smanjila prostor. Blagovaonski stol neka bude stakleni, a stolice nižih naslona.

Uz crvenosmeđu boju kombinirajte krem i bijelu. Ta je boja vizualno 'teška', pa ćete je korištenjem svijetlih tonova 'olakšati'. Poigrajte se rasvjetom, koristeći dekorativne lampe, a nemojte zaboraviti ni zelenilo.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi