NIJE LAKO

Kako uopće preboljeti prekid veze?

27.03.2014 u 13:10

Bionic
Reading

Često mislimo da nam je za preboljeti prekid potrebno da s nekim drugim zgodnim partnerom, izgledajući pritom odlično, sretnemo bivšeg partnera. No za završetak nekog odnosa potrebno je proći kroz gubitak, tugu i na kraju naučiti iz onoga što je krenulo krivo za buduće odnose

Završetak veze i mogućnost da krenemo dalje jer smo zaista preboljeli partnera nećemo postići nekim brzim popravkom poput paljenja partnerove slike i okrivljavanja druge strane za sve što je krenulo krivo. Preboljeti vezu je dugotrajan proces kroz koji treba proći, koji nije nimalo lak, piše portal InsideOut.hr

Nije dovoljno samo prekinuti

Koliko ste puta imali ideju da ste zaista preboljeli partnera, a onda vam je naišlo sjećanje na neko ugodno i zabavno iskustvo koje ste dijelili i našli ste se na rubu suza. Kad je u pitanju tugovanje zbog gubitka, u ovom slučaju prekida veze, ne možemo ga tako lako i brzo izbrisati iz naših života. Ako nikada ne prođemo kroz tu tugu, već je zatomimo u sebi, to može imati vrlo negativan utjecaj na naše buduće veze ili nedostatak istih.

Bez prečica

Proći kroz proces tugovanja, koliko god on bio dug i širok, nije nimalo lak zadatak te smo skloni traženju prečica, preskakanju koraka jer nam se ponekad bol čini neizdrživa. Riječ je o procesu koji ima svoj put i potrebno ga je proći kako bismo završili taj proces u potpunosti, zatvorili krug. U takvim situacijama pomaže savjetovanje kod psihologa. Nekim ljudima je taj proces brz. Uvide što je bilo loše, a što dobro i mogu nastaviti živjeti s tim spoznajama. No nekim je ljudima potrebno puno više. Teškoća kod prekida jest što je to vrsta gubitka u kojoj osoba koju smo izgubili živi tri kvarta dalje, stvara novu vezu i nov život.

Što je krenulo krivo?

Teško je krenuti dalje nakon prekida ako ne razumijemo što se zaista dogodilo među nama. Ako jedna strana okrivljuje drugu stranu, nema razumijevanja i priznavanja vlastite pogreške, jako teško doći ćemo do završetka kakav nam je potreban. Veliku barijeru stvara i uvjerenje da je ljubav trebala trajati vječno. A činjenica je da mnoge ljubavi ne traju vječno i stopa razvoda braka je vrlo visoka. Svjesnost o činjenici da danas živimo duže i prolazimo kroz više životnih promjena može pomoći da se izdignemo iz samookrivljavanja i osjećaja neuspjeha. Prvi korak je prihvaćanje da je odnos gotov i razumijevanje što je i zašto krenulo krivo. Sljedeći je korak preuzimanje odgovornosti za prekid jer ako ništa nije naša odgovornost, onda postajemo bespomoćni i gubimo moć da u nekom drugom odnosu mi nešto postignemo i mijenjamo.

Nadalje, slijede planovi za budućnost vezani za osobni razvoj, nove ciljeve, raspolaganje novcem i praktičnim poslovima. I za kraj, za zdrav prekid važno je priznati sebi koje su to stvari koje će nam nedostajati, što je to zbog čega nam je drago da smo bili u toj vezi te onda te pozitivne emocije možemo ponijeti sa sobom u budućnost kad krenemo dalje.

Više sličnih tema možete pronaći na InsideOut.hr.