ZAHTJEVAN POSTUPAK

Kako u Hrvatskoj legalno posjedovati i nositi oružje?

13.09.2014 u 09:01

Bionic
Reading

Kada se u Hrvatskoj govori o oružju, najčešće je riječ o ilegalnom oružju, i to onom zaostalom iz rata. No što je s legalnim držanjem oružja, kako je to područje regulirano i koji su razlozi zbog kojih fizičke osobe mogu zatražiti odobrenje za držanje i nošenje oružja?

Legalno oružje u Hrvatskoj posjeduju 119.454 fizičke osobe. Najveći broj njih vlasnici su pištolja, a nešto manji broj ima puške s glatkim cijevima te puške s užlijebljenim cijevima. Kako doznajemo u Ministarstvu unutarnjih poslova, fizičke osobe najčešće traže odobrenje za nabavu oružja zbog držanja i nošenja u svrhu lova.

Inače, zahtjev za držanjem i nošenjem oružja pojedinci mogu podnijeti na osnovi tri razloga – samoobrane, odnosno osobne sigurnosti, sporta i lova. Iako se dozvole najčešće traže u svrhu lova, nije rijetkost da se odobrenje traži i zbog osobne sigurnosti.

'Fizička osoba ima opravdani razlog za nabavu oružja za samoobranu ako dokaže da joj je osobna sigurnost ugrožena ili bi mogla biti ugrožena u tolikoj mjeri da joj za njezino osiguranje treba oružje. Također, razlog je opravdan ako zbog prirode posla ili okolnosti u kojima ga osoba obavlja postoji potreba za nabavom oružja, a aktivnostima i mjerama institucija sigurnosti ili drugim mjerama se ne bi mogla osigurati dostatna zaštita', navode u MUP-u.

Oružje ne smije biti vidljivo građanima

Vlasnici oružja kojima je izdan oružni list za držanje oružja to oružje moraju držati u stambenom ili drugom prostoru koji se nalaze u mjestu prebivališta. Iznimno ga smiju nositi u slučaju popravljanja ili prepravljanja te korištenja na strelištu, nenapunjeno i u odgovarajućim navlakama ili kovčezima. Lovačko oružje smije se koristiti u skladu s propisima o lovstvu, kao i na civilnim strelištima ili drugim mjestima određenim za vježbe gađanja. Sportsko oružje pak ne smije se upotrebljavati izvan civilnih strelišta ili drugih mjesta koja su određena za vježbe gađanja. U MUP-u ističu kako se oružje na javnom mjestu ne smije učiniti vidljivim drugim građanima, niti se smije nositi na način koji građane uznemiruje.

Osobe koje žele legalno posjedovati oružje, moraju podnijeti zahtjev za nabavu oružja u policijskoj upravi, odnosno postaji, i to prema mjestu prebivališta. Da bi policija izdala odobrenje za nabavu oružja, fizička osoba mora imati opravdani razlog za nabavu oružja te najmanje 21 godinu. Usto, osoba ne smije biti pravomoćno osuđena za kaznena djela, ali ni za prekršaje. Točnije, protiv pojedinca ne smije biti pokrenut postupak za prekršaj koji ukazuje da bi oružje moglo biti zlouporabljeno, posebno za prekršaje iz područja nasilja u obitelji te da joj nije izrečena zaštitna mjera zbog nasilja u obitelji.

Odobrenje za nabavu oružja policija neće izdati onima za koje postoji sumnja da bi oružje mogli zloupotrijebiti, a to su posebno osobe koje često prekomjerno uživaju u alkoholu te koje konzumiraju droge ili druga omamljujuća sredstva. Također, odobrenje neće biti izdano ni onima koji imaju sukobe u obitelji ili s okolinom te koje su sklone agresivnu i ekscesnu ponašanju.

Prije nego što policija izda odobrenje, fizička osoba mora proći i zdravstveni pregled kojim se utvrđuje je li zdravstveno sposobna za držanje i nošenje oružja. Usto, potrebno je i tehničko znanje te vještine za pravilnu uporabu, držanje i nošenje oružja.

Vlasnici oružja kontinuirano se nadziru

Priča ne staje nakon izdavanja odobrenja za držanje i nošenje oružja. U MUP-u napominju kako policija kontinuirano kontrolira te osobe i ako se utvrdi da vlasnik oružja ne ispunjava neki od uvjeta, pokreće se upravni postupak oduzimanja oružja. Jednako tako, vlasnik oružja će se uputiti na izvanredni zdravstveni pregled ako se opravdano sumnja da više nije zdravstveno sposoban za držanje i nošenje oružja.

Inače, vlasnik oružja dužan je svakih pet godina proći zdravstveni pregled kako bi se utvrdilo je li i dalje sposoban za držanje i nošenje oružja.