VIŠE DJEVOJČICA

Kako stres utječe na spol djeteta

17.10.2011 u 09:12

Bionic
Reading

Žene koje žele ostati trudne, a vode stresan način života mogle bi roditi djevojčicu prije nego dječaka, pokazuju nova istraživanja

Studija je pokazala da žene koje imaju stresan život zbog posla, obiteljskih obaveza ili ljubavnog života imaju veću šansu da rode žensko dijete.

Znanstvenici na poznatom Sveučilištu Oxford za ovo su se istraživanje odlučili jer su već prijašnje studije pokazivale slične rezultate.

Tako se rodilo manje dječaka u New Yorku nakon terorističkog napada 11. rujna, a ista se situacija dogodila i nakon pada Berlinskog zida 1991. godine.

Ova je studija ipak prva povezala stres sa začećem ženskog djeteta. Kod 338 žena mjerena je razina hormona kortizola kroz mjesece dok su pokušavale ostati trudne. Razina kortizola raste kada je osoba dulje vrijeme pod stresom zbog posla ili odnosa i veza, piše Daily Mail

'Ljudi su pod stresom i kada imaju novčanih problema, a to također utječe', dodala je doktorica Cecilia Pyper sa Sveučilišta Oxford.

Buduće majke paralelno su pisale bilješke o svom životu, a zatim su i odgovarale na upite znanstvenika. Među ženama koje su ostale trudne, 58 ih je rodilo dječaka, a 72 djevojčicu.