BOŽANSTVENI OKUSI

Kako spremiti savršena jela u woku?

11.06.2014 u 07:13

Bionic
Reading

Kuhanje u woku kod nas više nije neka novost, ali možda niste sigurni kako se hrana u njemu točno priprema i zašto je tako specifičnog, neodoljivog okusa. Ovo je sve što morate znati

Kinezi su prije puno, puno godina otkrili kako na zdrav, a ukusan način pripremati hranu u woku. Wok je jedna od najstarijih sprava za kuhanje, rađena je od lijevanog željeza te mora biti teška i čvrsta. Iako je to definitivno najskuplji wok koji možete kupiti, ako se odlučite investirati u njega, sigurno će ga koristiti i idući naraštaji u vašoj obitelji.

Wok od lijevanog željeza održavajte tako da ga minimalno dva puta godišnje nauljite jestivim uljem izvana i iznutra i zatim zagrijete na najvećoj mogućoj temperaturi. Tada ga pustite da se ohladi i ponovite postupak. Na taj način na woku će se stvoriti zaštitni sloj zbog kojeg ćete ga lakše čistiti, a hrana se neće lijepiti za dno.

Da biste u woku kuhali poput profesionalca, ne treba vam veliko znanje jer već tisućama godinama u njemu se kuha na vrlo jednostavan način. Zbog raznih začina i dodataka azijskoj kuhinji hrana u woku ima specifičan okus i samo kuhanje kratko traje, ali nemojte se zavarati i zaboraviti na pripremu. Sve su namirnice uvijek sitno sjeckane i to je najdulji dio pripreme hrane u woku.

Wok funkcionira tako da je oblika dublje posude i u njemu se zbog toga vrućina na dnu stvara puno brže nego u klasičnom loncu. To je osnovni oblik koji se gotovo i nije mijenjao te je samo malo prilagođen modernim štednjacima. Kada stavljate hranu u wok bitno je da ne zatrpate dno jer ćete na taj način smanjiti temperaturu i izgubiti učinak brzog kuhanja.

Ukoliko niste sigurni koja temperatura ulja treba biti prije stavljanja hrane, lako možete provjeriti da li je dovoljno zagrijano. Uronite vrh drvenog štapića u ulje. Ako se oko njega pojavljuju mjehurići, ulje se zagrijalo kako treba, savjetuje Rhonda Parkinson za About.com. Kulinarski stručnjaci preporučuju za kuhanje određene vrste ulja poput sezamovog, ali polurafiniranog jer bi nerafinirano moglo lako zagorjeti. Također možete kuhati na ulju od uljane repice, sojinom ili rižinom ulju te ulju od kikirikija. Možda je najjednostavnije da odaberete gotovu mješavinu ulja za kuhanje u woku.

Hrana koju ste pripremili za prženje treba biti na sobnoj temperaturi iz nekoliko razloga. Prvi je što će se na taj način minimalno smanjiti temperatura u woku, a drugi je što će ulje manje prskati. Također, hrana koju pržite na vrućem ulju te uspijete održati visoku temperaturu tijekom cijelog procesa bit će manja masna jer neće upiti puno ulja kao kada kuhate na nižoj temperaturi. Osim što za pripremu hrane u woku ne treba velika količina ulja, kuhanje na visokoj temperaturi je još jedan od razloga zašto je to zdravo.

Uz sami wok vrlo je bitno da imate veliku lopaticu koja je namijenjena kuhanju u woku. Njome ćete lako i brzo okretati hranu pa će se ravnomjerno skuhati. I nemojte zaboraviti na poklopac koji je ključan u pirjanju hrane pa isto pravilo vrijedi i za pripremu u woku.