KAD VAS MUČI...

Kako si pomoći kod najčešćih zdravstvenih tegoba?

17.09.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Stalno vas nešto muči i boli? Nemojte se pretjerano opterećivati jer najbolje možete same sebi pomoći kada je riječ o učestalim tegobama poput PMS-a ili lošeg raspoloženja

Nije tajna da danas nije nimalo lako biti žena. Brojne svakodnevne obveze i užurban tempo života uzimaju svoj danak pa žene sve češće imaju najrazličitije tegobe. No umjesto da stalno trčite liječniku ili prečesto pijete razne tablete, proučite ove stvari te same sebi pomognite brzo i učinkovito.

Umor
Žene često znaju umor povezati s anemijom pa počnu uzimati željezo, ali to može donijeti više problema nego koristi. Bolest koja se često može previdjeti je hemokromatoza. Riječ je o poremećaju metabolizma željeza u kojem povećana apsorpcija željeza dovodi do njegova prekomjernog odlaganja u parenhimnim organima, prvenstveno jetri, gušterači, srcu i hipofizi. Ako ste često umorni, imate glavobolje i slabi ste, svakako provjerite stanje svoje krvi. Sumnju je uvijek bolje ukloniti.

Napuhan trbuh
Rak jajnika poznat je kao tihi ubojica, nažalost, prevelikoga broja žena. Ta zloćudna bolest nema uočljive simptome pa je teža za otkriti. Najčešći simptom je napuhani trbuh koji žene često zanemaruju jer misle da je povezan s nečim što su pojele. Ako vas napuhnutost muči više od nekoliko tjedana, vrijeme je da posjetite svoga liječnika. Najvjerojatnije nije ništa ozbiljno, ali dobro je biti pažljiv prema svome zdravlju.

PMS
Loše raspoloženje i zadržavanje vode u tijelu koje pogađa brojne žene tjedan dana prije mjesečnice, može se ublažiti unošenjem magnezija u organizam. Magnezij pojačava proizvodnju dopamina koji je odgovoran za dobro raspoloženje, a sprečava i zadržavanje vode u tijelu. Magnezij se može pronaći u cjelovitim žitaricama, grahu i zelenom povrću. Ženskom organizmu dnevno je potrebno 270 mg magnezija na dan. Ako ga ne unosite dovoljno kroz namirnice, svakako tijekom PMS uzmite pilule magnezija kao nadomjestak.

Bol u leđima
Žene su sklone bolnom donjem dijelu leđa. Za to su najodgovornije trudnoća, menstruacija i grudi. Međutim, tu je bol lako riješiti, i to uz pomoć vježbi za trbuh. Slabi mišići trbuha uzrokuju bol u donjem dijelu leđa jer ih ne mogu podržavati. Svakoga jutra ili večeri žene bi trebale napraviti nekoliko jednostavnih vježbi za trbuh poput trbušnjaka. Te će vježbe učvrstiti trbušne mišiće, a bol u donjem dijelu leđa će proći.

Depresija
Depresija ne mora nužno biti povezana s vašim mentalnim stanjem. Može biti i znak upozorenja na neku drugu bolest ili stanje. Depresija i anksioznost mogu biti rani simptomi anemije, bolesti štitnjače ili menopauze. Prije nego što se odlučite za uzimanje antidepresiva, provjerite svoje fizičko stanje. Zamolite svoga liječnika da vam napravi sve potrebne pretrage kako biste bili sigurni da ste fizički zdravi.