NEMOJTE ODUSTATI

Kako se uspješno boriti s nasiljem na internetu

10.06.2013 u 09:35

Bionic
Reading

Nasilja na internetu sve je više, a u okruženju virtualne komunikacije na prvi se pogled čini da zakon, tehnologija, škole i roditelji mogu učiniti vrlo malo kako bi ga zaustavili

Internet briše društvene kočnice, piše za Ordinaciju.hrKristina Bačkonja, diplomirani psiholog i NLP majstor. Dopušta da govorimo i činimo stvari koje vjerojatno ne bismo napravili u interakciji licem u lice a sve to prati osjećaj da nećemo odgovarati za takva ponašanja na način na koji bismo inače odgovarali za, primjerice, javno izrečene riječi. To daje lažan osjećaj sigurnosti i moći.

Nasilja na internetu sve je više, a u okruženju virtualne komunikacije na prvi se pogled čini da zakon, tehnologija, škole i roditelji mogu učiniti vrlo malo kako bi ga zaustavili. Ono što je zabrinjavajuće jest da posljedice nasilja preko interneta mogu biti puno ozbiljnije od onih prouzročenih nasiljem u stvarnim situacijama, licem u lice. Naime, publika nasilja preko interneta uglavnom je veća od one na školskom igralištu ili u razredu, a kako kod nasilja na internetu postoji određen tekst i riječi koje vrijeđaju osobu, snaga pisane riječi čini svoje, a žrtva može svaki put iznova pročitati što je netko o njoj napisao. Nasilje preko interneta, odnosno uvrede, ismijavanje, izrugivanje, objavljivanje fotografija vrlo je teško izbjeći. Posebno kada ni institucije nemaju mehanizme da pronađu počinitelja i zaštite žrtvu.
Postoji li rješenje?

Iako se ovakva situacija naizgled čini bezizlaznom, moja poruka svima koji su se susreli s ovakvim oblikom zlostavljanja jest da to nije tako! Zlostavljači se često hrane nemoći i jadom svojih žrtava i što je osoba u gorem stanju, njihovo samopouzdanje je veće, a uvrede žešće. Njihova želja je prikazati se velikim i moćnim u odnosu na žrtvu, a zapravo se iza svega krije samo maska nesigurne osobe pune kompleksa.

Uvijek treba imati na umu da se iza ekrana uvreda, ponižavanja i izrugivanja krije netko tko zapravo ne voli ni sam sebe, a kamoli tek druge. Ono što je najvažnije jest da smo svjesni toga da nismo krivi za nasilje koje nam se događa: tko god da to radi, odgovoran je za to što radi i njegovi postupci se ne mogu ničime opravdati. Na nama je da potražimo pomoć i zaštitu, da se obratimo nekome tko će biti uz nas i podržati nas (obitelj, prijatelji, stručnjaci) i da podijelimo s nekim ono što nas muči.

Više o ovoj temi možete pročitati na stranicama Ordinacija.hr.