NA PRIRODAN NAČIN

Kako se riješiti ružnih mrlja od hrđe s posuđa

11.08.2021 u 14:14

Bionic
Reading

Hrđa je možda poželjna ako uređujete dom u industrijskom stilu, no najčešće nije prizor koji nas razveseli, pogotovo ako je na posuđu. Posuđe od metala kao što su pribor za jelo, lonci i tave prije ili kasnije stradaju i na njima ćemo najprije opaziti ružne smeđe mrlje. No srećom postoji učinkovit i potpuno prirodan način na koji se možemo riješiti tih neugodnih mrlja

Hrđu s posuđa treba čim prije očistiti jer će u protivnom ono korodirati i nepovratno se uništiti.

Što vam je potrebno:

  • Soda bikarbona
  • Alkoholni ocat
  • Sok od limuna
  • Kuhinjska sol
  • krumpir
  • mineralno ulje

Čišćenje sa sodom bikarbonom

Soda bikarbona je svestrano i svima pristupačno sredstvo za čišćenje koje će vas spasiti u mnogim situacijama, pogotovo kad su mrlje u pitanju. Možda niste znali, no soda bikarbona je i moćan saveznik u borbi s hrđom. Izmiješajte sodu bikarbonu i vodu kako biste dobili gustu pastu, a tom pastom prekrijte mrlje od hrđe na priboru za jelo. Ostavite da odstoji sat do dva, a zatim mrlju dobro oribajte četkicom za zube. Na kraju isperite posuđe, a zatim ga osušite.

Alkoholni ocat za tvrdokorne mrlje

Kod tvrdokornijih mrlja od hrđe soda bikarbona neće biti dovoljna, a takve je predmete najbolje potopiti u alkoholni ocat. U jednu veliku plastičnu posudu stavite posuđe koje je prekrila hrđa i zalijte ga alkoholnim octom, pobrinite se da sve bude dobro prekriveno octom. Ostavite namočeno preko noći, a zatim ostatke hrđe uklonite žičanom spužvicom za pranje posuđa. Isperite i osušite posuđe, a ako još uvijek ima ostataka hrđe ponovite postupak.

Očistite je s limunovim sokom

Kiselina od limunova soka učinkovito je sredstvo za uklanjanje hrđe, a i miris je ugodan. Za ovu metodu trebat će vam puno soli i limunovog soka. Postupak započnite posipanjem obilne količine soli po zahrđalom području. Sol će djelovati kao abrazivni element koji pomaže u struganju hrđe. Zatim iscijedite limunov sok preko soli. Pustite da odstoji jedan do dva sata prije nego što očistite hrđu četkom, čeličnom vunom ili pak ostacima limunove kore. Završite s ispiranjem, a zatim kuhinjsku posudu obrišite suhom krpom.

Ribanje krumpirom

Da, dobro ste pročitali, hrđu možete očistiti uz pomoć krumpira. Oksalna kiselina iz krumpira učinkovito briše tvrdokorne mrlje od hrđe, a za razliku do svih gore navedenih metoda ova je najbrža. Potrebom je presjeći krumpir i na presječenu stranu nanijeti malo sredstva za ručno pranje posuđa. Koristite krumpir kao četku i krenite s ribanjem. Nećete trebati čekati predugo da mrlje od hrđe otpadnu.

Kako spriječiti stvaranje hrđe na posuđu

Ne dopustite da vam kuhinjski noževi i tave dugo stoje na vlažnom u sudoperu. Odmah operite metalno posuđe i osušite ga čistom krpom, umjesto da ga pustite da se osuši na zraku. Izbjegavajte pranje noževa i tava u perilici posuđa. Nekoliko puta godišnje obrišite noževe u mineralnom ulju kako biste spriječili nakupljanje hrđe. Oštrite svoje kuhinjske noževe barem jednom godišnje kako biste spriječili koroziju.