SRETNA NOVA!

Kako se riješiti mamurluka nakon burne noći

01.01.2016 u 08:00

Bionic
Reading

Alkohol ubrzava gubitak vode što može dovesti do dehidracije; iritira želučanu stjenku izazivajući mučninu te povećava razinu šećera u krvi i rezultat je na kraju nepodnošljiva glavobolja. Ako ste u blagdanskom raspoloženju popili čašicu previše, možda će vam dobro doći ovi savjeti

Određena alkoholna pića sadrže određene kemijske spojeve proizvedene tijekom fermentacije koje piću daju okus i boju. Što je tamnije alkoholno piće, veći je udio tog kemijskog spoja, a smatra se kako upravo ta kemikalija pojačava glavobolju i druge simptome mamurluka.

Izbjegavajte kavu i odaberite čaj

Zbog kofeina ćete još više dehidrirati, a energetski napici kojima ćete možda rado pribjeći također nisu dobar izbor. Iako nas kofein čini budnijima, tvrde znanstvenici s filadelfijskog Sveučilišta Temple, on samo prikriva učinke prethodnog pijanstva.

Radije odaberite šalicu čaja od mente ili kamilice. Pomoći će pri smirivanju probave, ublažavanju napetosti i nadutosti i ostalih neugodnosti u želucu, a ubrzat će i detoksikacijski proces. Čaj od đumbira zaslađen medom i par kapi limuna i naranče dobar je protiv glavobolje.

Mlijeko

Možete ga popiti prije izlaska jer ono štiti želudac od alkohola, ali i ako vas je uhvatio mamurluk da umirite želudac jer neutralizira kiselost u alkoholu.

Voda

Staro je i dobro poznato pravilo to da obavezno pijete što više vode jer ste dehidrirali zbog alkohola, a ona će ublažiti glavobolju.

Tableta protiv glavobolje

Ponekad je neizbježna i svakako će pomoći, ali nemojte je uzeti na prazan želudac.

Voćni sokovi i voće

Razina šećera u tijelu vjerojatno će se jako sniziti zbog alkohola pa će vam sok vratiti potrebnu količinu prirodnog šećera, zamijeniti elektrolite koje ste izgubili te organizmu dati i dozu vitamina. Također možete pojesti i jabuku na prazan želudac. Jabuke sadrže antioksidanse, voćne šećere i minerale poput magnezija koji ubrzavaju prirodni proces detoksikacije tijela. Zbog dehidracije, tijelo gubi veću količinu kalija što izaziva grčeve, povraćanje i mučninu. Ovaj problem možete lako riješiti ako pojedete bananu.

Doručak s jajima

Unos prevelike količine alkohola navodi tijelo na proizvodnju otrovne supstance acetaldehida koja uzrokuje simptome mamurluka. Na to tijelo reagira proizvodnjom protuaktivnog kemijskog spoja koji se zove glutation, čija je proizvodnja ipak ograničena. Međutim, jaja su prepuna cisteina koji sadržan u glutation što će organizmu pomoći da očisti preostale toksine.