Polazak u vrtić

Kako se najbolje pripremiti za odlazak u vrtić

31.08.2017 u 09:52

Bionic
Reading

Polazak u vrtić za svako dijete i roditelja predstavlja veliku promjenu u životu. Radi li se o prvom odvajanju iz sigurne i zaštićene atmosfere roditeljskog doma, djetetu je potrebno određeno vrijeme tijekom kojeg će se prilagoditi novoj sredini, upoznati odgajatelje i nove prijatelje

Samom odlasku u vrtić prethode mnoge pripreme, od psihičke pripreme roditelja na razdvojenost od bebe do promjena u životnom rasporedu.

Ukoliko se vrtić ne nalazi u blizini vašeg doma te morate voziti svoje dijete, pobrinite se za njegovu sigurnost sigurnosnom opremom u autu – prvenstveno osigurajte kvalitetnu autosjedalicu.

Kada krene u jaslice ili vrtić, period adaptacije u kojem se dijete, roditelji i odgajatelji prilagođavaju novonastaloj situaciji u kojoj se uspostavlja socio-emocionalna veza djeteta i odgajatelja razlikuje se individualno po reakcijama među djecom, što varira od tuge i patnje za roditeljima do ljutnje i razdražljivosti, pa i odbijanja komunikacije s drugom djecom i odgajateljima. Bilo bi dobro da dijete ima posebnu igračku za vrtić, tzv. prijelazni objekt – najčešće neku dragu igračku koja će biti samo i isključivo za vrtić kako bi se dijete osjećalo sigurno i imalo svog prijatelja uz sebe.

Djeca najčešće biraju plišane igračke, ali i druge popularne dječje igračke, poput lutke ili autića.

Ne treba vas iznenaditi iskoristi li dijete svoje zdravstveno stanje kao opravdanje za ostanak kod kuće, pa se žali na bolove, glavobolju, čak može i povraćati.

Djeca jako dobro osjećaju emocije roditelja i stoga je jako važno da oni budu sigurni u svoju odluku da dijete ide u vrtić i da o vrtiću i odgojiteljima imaju pozitivan stav. Ukoliko dijete osjeti da je roditelj nesiguran i tužan, takvo će biti i ono.

Pri jutarnjem rastanku s djetetom u vrtiću roditelj treba biti smiren, ne smije pokazati svoju zabrinutost ili žalost što ga ostavlja. Dijete će to osjetiti pa će se i ono tako osjećati. Rastanak s djetetom ne smije se odgađati u nedogled. Dugo smirivanje djeteta ili ponovno vraćanje ne preporučuje se jer ono plače. Dijete će ubuduće plakati duže očekujući da se roditelj vrati.

Kada se roditelj odluči za vrtić i potpuno prepusti dijete u povjerljive ruke, važno je da postoji kontinuitet u tome. To znači da dijete svaki dan dolazi u vrtić, osim ukoliko se razboli.

Roditelji mogu pomoći djetetu da se brže i lakše prilagodi, prije samog polaska razgovarati s njim o tome da će od sada provoditi određeni dio dana na drugom mjestu na kojem ima puno igračaka i djece, da odgajatelji znaju mnogo zanimljivih igara, što će se sve raditi u vrtiću i kako će teći njegov boravak. Bitno je da u prvom periodu objasnite djetetu da ćete svaki dan doći po njega i pokušajte se barem neko vrijeme kontinuirano držati okvirnog perioda kada dolazite po njega.

Kako bi se djeca brže adaptirala i ne doživljavala vrtić kao nešto strašno, bitno je ne plašiti ih njime (npr. ako budeš zločest, ići ćeš u vrtić, u vrtiću ćeš morati sve pojesti i sl.).

Doduše, vrijeme spavanja je kritično, pa ga treba ostaviti za kasnije razdoblje, kada se dijete donekle prilagodi novom prostoru, a to dogovarate s odgajateljima.

Odgojitelji postaju vrlo važne osobe u životu djeteta, stoga je važno ostvariti dobar kontakt s njima kako bi ono bilo smirenije i osjećalo se sigurnije. Po povratku iz vrtića dobro je više vremena provoditi s djetetom, šetati se, igrati se, pričati priče, pružati nježnost i pokazati interes za njegove doživljaje iz vrtića.

Nakon nekog vremena, kada se dijete prilagodi i oslobodi straha od nepoznatog, vrtić će postati mjesto u koje će rado dolaziti i provoditi vrijeme u igri s novim prijateljima.

Period adaptacije uglavnom traje samo nekoliko dana pa budite snažni, iako vjerujemo da je i vama teško ostavljati svog mališana u relativno nepoznatim rukama.

Također je vrlo važno dobro se pripremiti za djetetov polazak u vrtić i raspitati se što je potrebno od opreme. Iako je to opcionalno, djeci su potrebni:

·         ruksak za vrtić 

·         papuče za vrtić, eventualno i vreće za papuče

·         kutija za užinu 

·         bočica za vodu, čaj ili sok. 

Sve potrebno za vrtić možete pogledati ovdje.