SAVJET NUTRICIONISTICE

Kako se kontrolirati i izbjeći blagdansko prejedanje?

Bionic
Reading

Za početak osvijestite želite li imati kontrolu za stolom ili je naprosto blagdansko prejedanje stanje kojemu ćete se prepustiti, a nakon što blagdani prođu, sanirat ćete moguću 'štetu'

Za sve one koji žele našu pomoć kako bi očuvali kontrolu za prepunim stolom, nudimo plan koji podrazumijeva 4 sljedeća koraka:

1) Jedite samo tri glavna obroka, a između obroka planirajte unos voće i čaja; dnevno su optimalne 4 voćke (npr jabuka + naranča + 2 kivija ili mandarina + kruška + ananas + jabuka... )

Predlažem 2 puta po 2,5 dcl nezaslađenog čaja po želji.

2) Ručak započnite zdjelicom salate s manjom količinom ulja i začina. Može to biti ribani kupus, zelena salata, a i ribana repa. Nakon 10 - 15 minuta, nakon što ste pojeli zdjelicu salate, pristupite obroku.

3) Odaberite tri jela iako ih je na stolu znatno više. Na tanjur posložite npr: nekoliko šnita kulena + pečeni odrezak + kuhano povrće ili 3 jušne žlice francuske salate + pečeno meso + pečeno povrće. Prije početka jela obavite selekciju, dakle odaberite tri jela i nema dodatnog uzimanja hrane!

4) Prilikom odabira jela pazite na glikemijski indeks. Glikemijski indeks (GI) pokazuje kako brzo različita ugljikohidratna hrana podiže razinu glukoze u krvi. 


Ako unosite previše namirnica visokog GI,  želja za jelom je jako velika

Zanimljivo je kako su stručnjaci sa sveučilišta iz Minnesoti došli do jednostavne formule u kontroli prejedanja. Predlažu brojanje zalogaja. Istraživanje je potvrdilo da osobe koje broje zalogaje ranije odustaju od jela. To podsjeća na savjet brojanje ovaca kada se ne može zaspati, ali savjet stručnjaka iz Minnesote je jednostavan, besplatan i valja probati. Jedino što tada za ručkom i večerom ne možete razgovarati s obitelji koja se okuplja oko stola jer sigurno ćete se zabrojati. Upravo su ugoda i druženje pri okupljanju obitelji razlog  što se duže zadržimo i više jedemo. Naravno, ako su razgovori ugodni, tj. obitelj i dragi prijatelji.

Ako imate problem s napuhivanjem i osjećajem pritiska u predjelu abdomena kad jedete malo više hrane, svakako prije obroka uzmite neki dijetetski preparat koji će vam biti dragocjena podrška.

420712,415447,414412,414236