ZAPITAJ SE ZA ZDRAVLJE

Kako sami možete spriječiti bolesti?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 23.05.2014 15:01
  • Objavljeno 31.05.2012 u 12:40
žena trčanje vježbanje

žena trčanje vježbanje

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Briga o vlastitom zdravlju doživotna je navika, kultura i način življenja. Procjenjuje se da se čak 40 posto kroničnih bolesti može spriječiti boljom brigom za zdravlje u svakoj životnoj dobi

Jedna zdrava odluka svaki dan ono je što za svoje zdravlje možemo učiniti odmah. Svakodnevno pridržavanje barem jedne od

zdravih odluka dokazano poboljšava opće zdravstveno stanje pojedinca, a kvaliteta života osjetno je viša.

Tjelesna aktivnost: samo 30 minuta hodanja svaki dan može značajno poboljšati zdravstveno stanje. Redovito kretanje pomaže u sprečavanju i korekciji prekomjerne tjelesne težine, bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa te održavanju tjelesne forme i poboljšanju općeg fizičkog i psihičkog stanja pojedinca. Jedna od zdravih odluka koje trebate početi primjenjivati već danas redovita je tjelesna aktivnost. Već i nakon redovite polusatne šetnje zdravlje će vam biti unaprijeđeno!

Zdrava prehrana: voća i povrća nikad dovoljno u našoj prehrani! No, brojne svakodnevne obveze i ubrzan način života uglavnom znače i manju brigu za zdravu prehranu. Voće i povrće dokazano poboljšavaju opće zdravstveno stanje zbog visokog udjela neophodnih vitamina i minerala, a kada je i uravnotežen i unos ostalih zdravih namirnica zdravlje je u vašim rukama. Zdravija prehrana zato je zdrava odluka za svaki dan!

Odustajanje od loših navika: iako se čine najteže među zdravim odlukama, prestanak pušenja i smanjenje unosa alkohola odluke su koje će vam promijeniti život. Prestanak pušenja znatno umanjuje rizik od zloćudnih bolesti koje se češće javljaju kod pušača, kao i od bolesti srca i krvnih žila. Ako želimo unaprijediti svoje zdravlje, konzumacija alkohola mora biti umjerena.

iStockphoto

iStockphoto

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: iStockphoto

Odustajanje od loših navika puno pomaže zdravlju
Odgovorno 'samoliječenje': ovu vrstu liječenja pojedinac poduzima radi očuvanja zdravlja i/ili rješavanja manjih zdravstvenih tegoba kao što su prehlada, kašalj, glavobolja, probavni problemi, menstrualne tegobe, križobolja, lakše ozljede, blaža nesanica, alergije - uz prepoznavanje simptoma i odgovornu upotrebu lijekova bez recepta. 'Samoliječenje' podrazumijeva i odgovornu procjenu simptoma i/ili bolesti bilo samostalno ili u suradnji s liječnikom ili ljekarnikom.

Osobe koje se učinkovito brinu za svoje zdravlje u mogućnosti su donositi pouzdane odluke o zdravlju. A ljekarnici će vam reći trebate li posjetiti liječnika te kada se možete liječiti sami uz pomoć lijekova i proizvoda za liječenje bez recepta. Oni vam također mogu reći kada će neke tegobe proći same od sebe, bez lijeka.

Dobrobiti unapređenja zdravlja za društvo su samopouzdani pacijenti s poboljšanim općim stanjem, očekivanim duljim životnim vijekom i značajno većom kvalitetom života u starijoj životnoj dobi.

Država koja potiče brigu pojedinca za vlastito zdravlje može očekivati zdraviju populaciju i preraspodjelu resursa u prioritetna područja. Unapređenje zdravlja može imati odlučujuću ulogu u prevenciji nadolazeće globalne epidemije kroničnih bolesti kao što su bolesti srca i krvnih žila, zloćudne bolesti i dijabetes.

Kada ove zdrave odluke prerastu u zdrave navike, zdravlje će vam već biti unaprijeđeno! Hrvatska udruga proizvođača bezreceptnih proizvoda - HUPBR ove godine prvi put organizira kampanju kojom se hrvatske građane želi potaknuti na veću brigu o svome zdravlju te im ukazati na dobrobiti koje proizlaze iz zdravijih životnih navika. Ciljevi kampanje pod nazivom 'Zapitaj se za zdravlje!' su poticanje brige, odgovornosti i svjesnosti pojedinca za vlastito zdravlje i za zdravlje svoje obitelji kao i ukazivanje na zdrave životne navike koje mogu dovesti do poboljšanja općeg zdravstvenog stanja pojedinca te čak izliječiti ili ublažiti brojne zdravstvene tegobe ili tzv. minorne bolesti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi