15 TAJNI

Kako sačuvati brak i uživati u njemu?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 31.05.2012 08:56
  • Objavljeno 31.05.2012 u 08:56
ljubav par muškarac i žena

ljubav par muškarac i žena

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: thinkstock

Pročitat ćete u ženskim magazinima kako je tajna dugotrajnog i uspješnog braka potrebno imati male rituale: odrediti jednu večer kad ćete izlaziti, komunicirati, komunicirati i komunicirati, igrati seksualne igrice da biste unijeli strasti u sve hladniju postelju, posjetiti bračnog savjetnika… On bi vam, pišu u magazinima, trebao svakog utorka donositi cvijeće, a vi biste mu često trebali kuhati omiljeno jelo. Možda to u nekom braku i funkcionira, ali mi nudimo neke malo drukčije ideje

1. Idite u krevet bijesni
Staro pravilo koje glasi da ne bismo trebali u krevet ulaziti bijesni jednostavno je glupo. Ponekad vam treba samo da odete u taj vražji krevet. krevet. 'Ako se ljutite, ne griješite.' 'Neka sunce ne zađe nad vašom srdžbom', piše čak u Bibliji. Tkogod danas može protumačiti da to znači da biste trebali ostati budni poslije ponoći, iscrpljeni i mrzovoljni, pokušavajući ispeglati problem do nekog sporazuma ne želi vam dobro. Zašutite, odite u krevet, neka se i vaš suprug naspava. U jutarnjim satima, pojest ćete dobar doručak. Sve će izgledati bolje, vjerujte.

2. Smijte se, ako možete
U svakoj svađi, uvijek je jedna osoba jako bijesna, a druga i nije toliko ljuta. Ta osoba treba skrenuti svađu. Našalite, učinite nešto glupo ili banalno što će drugu osobu nasmijati. Ako je ta svađa vrlo ozbiljna, stvar za vas i vi osjećate da stvarno želite istaknuti stijeg i poginuti na tom brdu - u redu. Učinite to. Ali ako se svađate zbog obijesti ili zato što samo reagirate na neku glupost, onda budite onaj koji će neugodno raspravu skrenuti. Svađe su loše. U slučajevima kad ste vi ona zajedljiva strana i ne želite izaći iz rova, a druga osoba pomaže da izađete iz toga i postigne mir, osjećaj će biti fantastičan. Tu je lekciju teško naučiti. Ali skrenite s teme. Isplatit će vam se.

3. Ne kritizirajte. Nikad.
Evo činjenice: bez obzira koju kritiku svojoj ženi želite reći, to je ona već jasno artikulirala u svojoj glavi. A ako je istina to što govorite, ona se već ionako osjeća loše zbog toga. Pod pretpostavkom da ste u braku s osobom dovoljno, vjerujte da je i sama svjesna kad je pogriješila. Možda ćete se nakratko osjećati dobro što ćete izgovoriti kritiku, ali kad vaša uzvišena korektnost prostruji zrakom, zvučat će grozno. Pronađite najljubazniji i najtopliji način da svom partneru to ispričate, a čak i tada trebat će vam sreće da ga uvjerite. Priznavanje stvari koji joj pokušavate ukazati neće biti lakše zbog vaše kritike. I ispast ćete grozni. Zato budite oprezni.

4. Budite zrcalo
Vaš muž je ogledalo u kojem se vidite. A mu ono što vi govorite daje sliku o sebi u koju će vjerovati. Budite zrcalo koje pokazuje nešto pozitivno: ti si pametan, ti si uspješan, ti si fantastičan u krevetu, ti si najbolji. Možete li ga napraviti takvim samo govoreći mu ove stvari? Ne znam, ali razmislite o tome da je alternativa stvarno užasna. Ono što vam supruga kaže tisuću je puta uvjerljivije nego ijedno tuđe mišljenje. Nemojte misliti da vam neće vjerovati samo zato što ste u braku pa ste ugovorno obvezni govoriti lijepe stvari. On će vjerovati groznim, uvredljivim stvarima koje izgovarate, kao i onim pozitivnima.

5. Budite ponosni i hvalite ga
Neka vas suprug čuje kako ga opisujete sjajnim riječima. Budite luckasti. Budite očiti. To će značiti sve. Vi ćete ostati u braku zauvijek.

6. Bavite se svojim poslom
Ponekad se dogodi – štoviše, vrlo često – da partneri ne dijele iste strasti. Njega ne zanimaju knjige koje vi čitate, vi nikada niste naučili igrati tenis, u kojem on uživa svako poslijepodne. No to još uvijek nije razlog da vi ne mislite da je on najbolji tenisač u gradu, a da se on divi vašem poznavanju literature. Možemo se međusobno podržavati bez da dijelimo uzajamne sklonosti. Radeći stvari koje vas zaokupljaju, posvećujući se svojim prijateljima, potpuno se prepuštajući aktivnostima do kojih partner nimalo ne drži, vrlo je zdravo. To omogućuje partneru da navija za vas, bez da se povodi za vašim ukusom. Kada nemate iste prijatelje i iste aktivnosti, imate više tema za razgovor u trenucima kada ste zajedno – jer imate stvari o kojima partner ne zna, a možete mu ispričati.

7. Imajte djecu
Djeca su fantastično sidro i uzemljenje. Ona vas čuvaju da ne otplovite u bespuća. Ona vas sprečavaju da budete onoliko ludi koliko u stvari jeste. Kad imate djecu, morate se kontrolirati. U jednoj fazi života, to je jako dobro.

8. Usavršite se u seksu
Imate sve vrijeme ovoga svijeta da postanete doista, doista dobri u seksu – i to ne općenito, nego u vođenju ljubavi s partnerom. Morate to postaviti u red svojih najvažnijih ciljeva, da postane fantastična ljubavnica upravo za njega. A i on za vas. Nema nikakvog razloga za ustezanje, sram, preskakanje pitanja koje se nameću i propuštanje prilika da se na svim poljima postigne savršenstvo. Nema ni jedne isprike da gledate kako godine prolaze u osrednjosti i neispravljenim manjkavostima. No možda ćete reći da vas prirodna sramežljivost priječi da govorite o tome. No bi li vas bilo manje sram kada biste doznali da vaš partner smatra da ste 'okej' u krevetu? I kako ćete trajati petnaest godina, ako je pomirljivo 'okej' najviše što može reći o vama? A petnaest godina je cilj, sjetite se.

9. Selite

Nemojte se zakopati na jednom mjestu. Mijenjajte stanove i kuće. Mijenjajte gradove. Putujte. Učinite sve da jednoga dana možete dijeliti svoj život na različite periode koje ste proveli u različitim domovima. Zvuči teško, ali nije nemoguće. Dodajte raznolikosti svom životu i to će se odraziti na vezu. Vaš će partner izgledati bolje i uzbudljivije kada ga budete promatrali u različitim kontekstima – na vrhu planine, u nekom drugom gradu. Sa svakom novom promjenom postat će sve više seksi. Stagnacija je neprivlačna, mijene su uzbudljive.

tinkstock

tinkstock

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: tinkstock

Imate sve vrijeme ovoga svijeta da postanete doista, doista dobri u seksu
10. Prestanite razmišljati privremeno
Brak nije privremen, on je trajan. Vaš će muž biti s vama dok ne umrete. Mislite, to se podrazumijeva. No premda djeluje očito, nije lako postići podrazumijevanje. Premda smo se javno obvezali na trajnost i doživotnost, ipak se često možemo uhvatiti kako zapravo pomišljamo da neće ni to vječno. Kao – ako on učini ovo ili ono, nećete mu to tolerirati. Ili ako se udebljate, on će vas ostaviti. Ako on ne bude pažljiviji, otpravit ćete ga… Takva razmišljanja nisu neobična, čak su i normalna. Čak i kada nemamo ozbiljnih namjera bilo što raskidati, zadržavamo zadršku i skepsu u razmišljanju.

No što prije izbacite iz glave pomisao da je brak privremen, brže ćete se osloboditi sukoba i stresa. Da, uvijek vam se može dogoditi da se nađete pred zidom i razvod bude jedina opcija. No, to još uvijek ne znači da cijelo vrijeme razmišljate da će vas svaka razmirica dovesti do kraja veze – takva pozicija stvorit će mnogo nepotrebnih sukoba. Uvjerite sebe da ostajete s njim, što god se dogodilo.

11. Ne dovedite se u napast
Pospremite svoje bivše u prošlo svršeno vrijeme. Ne iskušavajte koliko ste otporni na njihove čari. Nitko ne sumnja da ste vi vrlo pouzdani – no ima li potrebe to iskušavati? Vaš partner i vaša veza vredniji su od bilo kojeg prijateljstva. A svako prijateljstvo koje remeti brak treba odmah prekinuti. Zaštite ga na svaki način – ne zato što je krhak, nego zato što je dragocjen. Nemojte gluparati naokolo i upuštati se u 'bezopasne flertove'. Nemojte eksperimentirati s putovima koji vas vode u provaliju.

12. Sklopite pakt u benignom ogovaranju partnera
Takav pakt sklapa se s prijateljicama, a kaže: kad god se vi žalite na muža, čak i najstrašnijim riječima, prijateljica neće izgubiti dobro mišljenje o njemu. Ona će prihvatiti sve vaše gorke riječi, pratit će ih sućutnim klimanjem glavom, složit će se s vama da je on grozan i posve nepodnošljiv. No kada se crni oblaci iznad vaše veze raziđu i svi ratovi prestanu, prijateljica mora momentalno zaboraviti sve što je čula – to podrazumijeva pakt. Kada se vaš muž ponovo pojavi, ponašat će se prema njemu kao da se ništa nije dogodilo. Poanta je u tome da prijateljica mora zadržati hladnu glavu i ne smije preuzimati vašu gorčinu. Pogotovo je ne smije zadržati na duge staze. Jer ona razumije da vi niste doista mislili sve to što ste rekli…

13. Požalite se njegovoj majci, ne svojoj
Njegova će mu majka oprostiti. Vaša – nikada. Ako ste muškarac, žalite se svojim prijateljima. Oni to očekuju.

14. Budite lojalni

Sve gomile rečenica koje čitate u magazinima – o važnosti komunikacije, trikovima kako je pospješiti, taktikama kako osvježiti vezu i povratiti međusobno zanimanje – mogu biti zamijenjene jednom jedinom riječi: lojalnost. Vi ste dvočlani tim. Vas dvoje protiv ostatka svijeta. Nikome drugome nema pristupa u vaš tim i nitko nikada neće razumjeti njegova unutrašnja pravila. Članovi tima nikada se ne izdaju, neprekidno rade na boljitku zajednice i partnera. Lojalnost – to znači držati partnera stalno na prvom mjestu i dopuštati njemu da vas također postavi na vrh svojih prioriteta. Suspregnuti svoje želje i hirove da bi se udovoljilo njegovima, potpuno prihvaćajući da će on učiniti isto. Taj odnos međusobnog davanja traži brižljivu ravnotežu. Kad se postigne, veza je solidno utemeljena.

15. Vjerujte osobi s kojom ste u braku
Za dvoje ljudi koji si pokušavaju međusobno pomagati, ponekad je teže primati pomoć, nego je davati. Ponekad je teže vjerovati da je vaš muž u potpunosti posvećen braku, nego da mu se sami posve posvetite. Teže je prihvatiti ljubav nego li voljeti. Čudno, ali istinito. I jedini savjet novovjenčanima može biti: vjerujete partneru. Potpuno mu se predajte i dopustite da on voli vas punim srcem. U ljubavi treba voziti punim gasom, bez ostatka. Tako ćete se bolje osjećati i više ćete doprinositi vezi, piše Huffington Post.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi