IDEJNO RJEŠENJE

Kako prostor učiniti prozračnijim i većim?

Bionic
Reading

Često su stambeni prostori površinom mali, a potrebe za elementima namještaja velike. Pažljivom upotrebom boja i materijala prostor će djelovati prozračno, a samim time i veće

Poštovani,

 

molim Vas za savjet kako urediti svoj dom za supruga i sebe. Stan je vrlo prostran, ali ne i funkcionalan. Željeli bismo bolju povezanost prostorija uz minimalna ulaganja jer su instalacije u redu i nije ih potrebno mijenjati. Stan je orijentiran istok – zapad, a visina je 2,80 metara.

Želimo prostran, moderan i elegantan stan za uživanje i druženje s prijateljima s puno svjetla i zelenila. Ako je ikako moguće, pomognite nam idejama za razmještaj namještaja (naročito u dnevnoj sobi) koji želimo u potpunosti obnoviti i preporučite za koje boje da se odlučimo. Zahvaljujem unaprijed na vremenu i trudu i veselim se Vašim prijedlozima.

Srdačan pozdrav

Savjet arhitektice:

Poštovana,

trenutačni raspored Vašeg stana je zaista loš, ali uz male intervencije moguće je stvoriti ugodan i funkcionalan stan. Na samom ulaznom dijelu stana dodali smo i kupaonicu, čiji je smještaj bio nefunkcionalan, te smjestili i Vašu spavaću sobu. Na ovaj je način povećana funkcionalnost jer su kuhinja i kupaonica te soba i kupaonica u neposrednoj blizini. Spavaću sobu iskoristite za smještaj što većeg broja ormara, kako biste oslobodili dnevnu zonu od takvih sadržaja. U kuhinju, koja zadržava postojeću poziciju, smjestite i manji blagovaonski stol za priručno jelo.

Dnevna zona vrlo je prostrana, a povezana je, po potrebi, i s radnom, tj. dječjom sobom. Sada je vaš prostor već puno funkcionalniji i možete se poigrati detaljima u prostoru.

Predlažemo postavu svijetlog parketa, kako bi prostor izgledao još veće i svjetlije, a živosti će pridonijeti upotreba šarenih apstraktno-geometrijskih zidnih tapeta, čije su boje upotrijebljene i u samom interijeru: crno-bijeli namještaj te zeleni tepih.

Budući da je prostor velik, uz blagovaonski stol umjesto stolica možete smjestiti manje foteljice, koje će prostoru dati dodatnu eleganciju, ali i bogatiji ukupni dojam. Neka budu modernog, dinamičnog oblika, kako biste u prostor unijeli mladenačku svježinu i neka budu u bijeloj ili krem boji. Nemojte ih naglašavati ni oblikom ni bojom. Stol izvedite u bijeloj boji, u kombinaciji drva i stakla, što će pojačati dojam prozračnosti, ili samo od drva. Stol je voluminozan element u prostoru, pa za efekt koji želite postići nikako nemojte koristiti crnu boju.

Komode u blagovaonici i dnevnom boravku moraju biti stilski povezane, a također pratiti boje elemenata u prostoru. Na njihove fronte možete uvesti crno lakirano staklo, u kombinaciji s bijelim okvirima od MDF-a.

Sjedeća garnitura može biti kutna ili kombinacija trosjeda i dvosjeda, obavezno svijetla. Poigrajte se jastučićima, koje ćete odabrati u crno-bijeloj i zelenoj boji.

Zidove obojite nježno žutom bojom, koja će dodatno istaknuti zelenu boju na zidnoj tapeti i dati prostoru svježinu, a prostor obogatite i odgovarajućim biljkama. Zavjese izvedite kao panele, a odaberite nježno žutozelene boje u detalju.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.