optimalna količina svjetla

Kako pronaći idealno mjesto za sobnu biljku?

14.09.2022 u 06:20

Bionic
Reading

Previše ili premalo svjetla može brzo izazvati stres kod biljaka, što ih čini sklonijom bolestima, nametnicima, ali i preranoj smrti. Pronalaženje optimalne rasvjete za pojedinu biljku može zahtijevati nekoliko pokušaja i pogrešaka, no trud će se isplatiti

Kada je riječ o njezi biljaka, često je znatno lakše odrediti količinu sunca u dvorištu nego u unutrašnjem prostoru. Naime na otvorenom znatno se lakše i jasno može vidjeti gdje je sjenovito područje, a gdje svjetlost izravno pada. S druge strane, ona je značajno suptilnija u zatvorenom prostoru.

Kako biste otkrili hoće li sobna biljka biti sretna u određenom prostoru, korisno je znati koje vrste svjetla imate u svom domu. Srećom, većina biljaka dolazi s informacijama o njihovim preferencijama što se tiče Sunčeve svjetlosti. Međutim pronalaženje idealnog mjesta možda neće biti tako jednostavno.

Određivanje optimalne rasvjete za sobne biljke

Postoje tri glavne vrste unutarnje rasvjete za biljke:

Jaka svjetlost. To znači sunčan prozor okrenut jugu ili zapadu, koji prima izravnu svjetlost cijeli dan. Biljke koje ju traže trebale bi dobiti najmanje pet do šest sati Sunčeve svjetlosti, po mogućnosti i više. Njega takvih biljaka ponekad može biti teža tijekom zime, no ipak odolite iskušenju da ih premjestite bliže prozoru. Naime većina onih kojima je potrebno jako svjetlo neće moći podnijeti hladan propuh, što se samo povećava kad su bliže prozoru.

Indirektno svjetlo. Indirektno svjetlo može se naći na mjestima s prozorom okrenutim istoku ili u unutrašnjosti sobe koja prima punu svjetlost s prozora okrenutog jugu ili zapadu. To također može značiti da postoji prozirna zavjesa između izvora svjetla i vaše biljke.

Slabo osvjetljenje. Mnoge se sobe kvalificiraju kao slabo osvijetljene, posebno zimi. Sobe s prozorima okrenutim sjeveru ili one djelomično zasjenjene smatraju se prostorima slabog osvjetljenja. Ako, naprimjer, ne možete lako čitati novine uz dnevno svjetlo u sobi, vjerojatno je to zbog slabog svjetla. No biljke još uvijek mogu rasti u slabo osvijetljenim sobama, uz dodatak umjetne svjetlosti.

Ostale potrebe sobnih biljaka

Kada se određuje koliko će svjetla biti potrebno sobnoj biljci, morat se uzeti u obzir i ostatak okoliša. Pronalaženje prave razine osvjetljenja nije egzaktna znanost, ali ipak imajte ove čimbenike na umu kada birate mjesto za postavljanje svoje biljke.

Temperatura. Biljke postavljene u blizini izvora topline, kao što je otvor za grijanje, možda neće moći podnijeti toliko jakog svjetla kao one postavljene na hladnijem mjestu. Ako vaša biljka često izgleda kao da vene, iako je redovno zalijevate, izvor topline može biti dio problema.

Razina vlage. Niska razina ili nedostatak vlage u zraku može uzrokovati uvenuće biljke. Da se to ne dogodi, možete je spasiti tako da je ostavite u optimalnim svjetlosnim uvjetima uz redovito špricanje vodenom maglicom ili postavljanjem ovlaživača u blizini.

Trajanje Sunčeve svjetlosti. Većina biljaka treba cjelodnevnu svjetlost. Možda ćete morati osigurati dodatno osvjetljenje lampama, pogotovo ako biljci ne možete ponuditi mjesto s idealnim svjetlosnim uvjetima.

Sezonske promjene. Ne mijenja se samo duljina dana promjenom godišnjih doba. Kut ulaska svjetlosti je također različit. Kada su dani dugi, a sunce je visoko na nebu, prozor okrenut zapadu može biti osunčan cijeli dan. Kada se dani skrate, a svjetlost ulazi samo pod kutom, čak ni prozor okrenut zapadu neće pružiti dovoljno biljki koja žudi za njome.

Zapamtite, ako se vaša biljka čini sretnom i zdravom, ostavite je na postojećem mjestu. Ako ne, pokušajte je smjestiti negdje drugdje.