RAZVOD BOLI

Kako prekid utječe na vaše zdravlje?

02.07.2013 u 11:22

Bionic
Reading

Posljedica prekida ili razvoda nisu samo emocionalni lomovi i teško probijanje kroz kombinaciju osjećaja gubitka, ljutnje, tjeskobe i usamljenosti, nego i okidač koji može ostaviti ozbiljne posljedice na vaše zdravlje. Bol zbog razvoda vjerojatno ćete doživjeti kao napad na tijelo, um i duh, a taj vaš dojam neće biti daleko od istine. Proučite kako razvod može utjecati na vaše fizičko i mentalno zdravlje i što morate poduzeti kako biste započeli put prema ozdravljenju

Svaka misao, svaki postupak, svaka riječ koju izgovorite stvara fizičku reakciju u mozgu, objašnjava za The Huffington Post Kathleen Hall.

'Za vrijeme razvoda prolazite kroz ključna pitanja o braku, ljubavi, djeci. To je poput bombe koja je pala na sve što ste ikada mislili o sebi i životu i to će imati različite fiziološke učinke.'

1. Kroničan stres
'Razvod uzrokuje kronični stres jer je to obično događaj koji traje', kaže Hall. Dakle, umjesto povremenih navala adrenalina koje naše tijelo luči za vrijeme akutnog stresa, kontinuirano će se proizvoditi kortizol, hormon stresa. Oslobađanje velike količine kortizola tijekom dugotrajnog stresnog razdoblja, poput razvoda, može utjecati na gotovo svaki sustav u tijelu, uključujući krvni tlak i broj otkucaja srca.
'Stres se javlja onda kada osjećate da nemate kontrole, a posljedica je konstantni odgovor organizma strahom ili panikom', kaže Hall.

2. Poteškoće sa spavanjem
Nesanica je česta posljedica razvoda. Možda je tijelo nemirno jer više nemate poznatog partnera na drugoj strani kreveta pa patite od fizičkog stresa zbog kojeg se ne možete odmoriti. Visoke razine kortizola također mogu pridonijeti poteškoćama pri spavanju. 'Stres i san su poput jina i janga - suprotne sile koje su zauvijek povezane', kaže dr. Chris Winter za Huffington Post. 'Stres sprečava spavanje. Nedostatak sna povećava stres i njegove posljedice.'

Riječ je o začaranom krugu: ne možete spavati jer ste pod stresom, a nedostatak sna, pak, postaje izvor stresa sam po sebi. No dobra je vijest je da usvajajući zdrave navike spavanja možete ipak uspjeti dobiti nužnih osam sati odmora svake noći i tako smanjiti razinu stresa.

3. Oslabljeni imunološki sustav
'Stres gotovo odmah utječe na vaš imunološki sustav, pod stresom lakše možete dobiti prehladu ili gripu', kaže Hall koja dodaje da su nakon razvoda također moguće i autoimune bolesti u kojima se tijelo okreće protiv sebe budući da je funkcioniranje imunološkog sustava ugroženo.

Ako se borite u vrtlogu negativnih misli i emocija koje prate razvod, nemojte se iznenaditi ako vaš imunološki sustav naglo padne. Emocionalni život može ozbiljno utjecati na imunološki sustav. Depresija potaknuta razvodom također može pridonijeti slabljenju imunološkog sustava, kao i društvena izolacija i osjećaj usamljenosti.

4. Depresija i tjeskoba
Stresni događaji mogu dovesti do kliničke depresije kod osoba koje su osjetljivije, dok kronični stres također može povećati tjeskobu, pokazuje studija provedena na Harvardu. Kad se borite s gubitkom i traumom izazvanom razvodom, morate razmisliti o tome da potražite pomoć, kaže Hall koja savjetuje da odmah potražite novi sustav podrške.

5. Kriza identiteta
Razvod će vas ostaviti u punoj krizi identiteta budući da razvodom gubimo 'mi' i ostajemo samo s našim 'ja'. Prekid može ozbiljno poremetiti našu svijest o sebi, pokazuju rezultati jedne američke studije iz 2010. Kad su vaše financije, dom i obitelj povezani s bivšim suprugom, potraga za vlastitim identitetom može biti osobito teška. 'Znamo da odnosi bitno mijenjaju način na koji razmišljamo o sebi', kaže autorica studije Erica Slotter sa Sveučilišta Northwestern. 'Kada se neki odnos prekine, umire i taj osjećaj koji imamo o samima sebi.'

6. Probavne smetnje
Jeste li ikada imali bolove u trbuhu samo zato što ste bili nervozni? Takve želučane smetnje mogu biti uzrokovane akutnim stresom, ali dugoročna napetost može pogoršati probavne probleme poput žgaravice i upalne bolesti crijeva.

7. Debljanje

Kronični stres može uzeti danak vašem struku budući da je dugoročni stres povezan sa skladištenjem viška masnoće u području trbuha. Istraživanje provedena na Sveučilištu Yale pokazalo je da je visoka razina kortizola povezana s dodatnim trbušnim masnim naslagama kod inače vitkih žena.

Stres također potaknuti nezdravu prehranu budući da smo tada skloni grickalicama bogatim mastima, šećerom i solju. Takva vrsta praznih kalorija dovodi do debljanja te dodatno povećavaju razinu kortizola. Umjesto čipsa ili sladoleda pokušajte uzeti neki od namirnica koja pomaže u borbi protiv stresa.

No bavljenje vlastitim negativnim emocijama jednako je važno kao i dobra prehrana, adekvatan odmor i vježbanja. Morate 'odraditi' svoje neugodne emocije umjesto da ih potiskujete ili ignorirate. Morate preoblikovati brige i samokritične misli kako biste smanjiti fizičke i emocionalne učinke stresa i potaknuti dobro raspoloženje. I optimizam je nužan: ako znate da ćete uspjeti kroz to proći i imate povjerenja u sebe, priuštit ćete svom tijelu manje fizioloških reakcija.