POSEBNA VEZA

Kako popraviti odnose braće i sestara

29.03.2014 u 08:21

Bionic
Reading

Rivalstvo među djecom je normalna razvojna etapa, no kad braća i sestre i kao mladi i odrasli ljudi imaju narušen odnos, nešto je krenulo krivim putem. No odnos se može osnažiti i poboljšati. Ipak je krvna veza posebna veza

Loši odnosi braće i sestara često se objašnjavaju razlikama u osobnosti i velikim sukobima. To su svakako razlozi koji mogu narušiti odnos. No odnos naših roditelja s njihovom braćom i sestrama također može utjecati na naš odnos s braćom i sestrama. Događa se da su roditelji imali nezadovoljavajući odnos sa svojom braćom i sestrama te to nesvjesno prenose na svoju djecu, piše portal InsideOut.hr

Važno je krenuti od pretpostavke da odnosi braće i sestara počinju rivalstvom, a snažna podržavajuća veza nastaje tek kasnije. To kako se roditelji nose s tom činjenicom utječe i na kasniji odnos među njihovom djecom. Ljubav među braćom i sestrama osnažuje se odgovorom roditelja na konfliktne situacije.

Donosimo sedam koraka kako doći do snažnije veze s braćom i sestrama.

1. Pripremite se na teška vremena

Pomirenje i ponovna izgradnja zdravog i dobrog odnosa nije lak posao. U samom startu je važno zapitati se radite li to jer to zaista želite ili mislite da biste trebali imati dobar odnos s braćom i sestrama. Potrebno je imati dovoljno vlastitih razloga kako biste se uspješno probili kroz taj proces jer je moguće da imate više loših početaka pomirenja i brojne nesporazume, što može potrajati više godina.

2. Priznavanje činjenica

Važno je priznati da vaši braća i sestre ne vide stvari na način na koji ih vi vidite. Ako ste vi bili miljenici roditelja, a imate brata ili sestru koji nisu, važno je priznati im da ste vi bolje prošli od njih. Ponekad samo priznavanje činjenice može napraviti veliku razliku. A ako niste vi bili omiljeni, potrebno je promisliti tko zaista stoji iza toga. Jesu li zaista krivi vaši brat ili sestra za to što su bili miljenici ili vaši roditelji u tome igraju veću ulogu?

3. Pređite preko izgovora

Ako zaista želite biti bliži sa svojom sestrom koja ima partnera koji vam se ne sviđa ili koja se odselila u inozemstvo, naći ćete način. Često koristimo izgovore kako bismo se zaštitili od onoga čega se u biti bojimo. Promislite o tome na način da ste možda samo nervozni zbog prvog koraka koji trebate učiniti. To nije mali strah jer odbijanje osobe koja vam je tako važna u životu može biti jako bolno.

4. Zaboravite Facebook

Umjesto da implicitno pokušavate poboljšati svoj odnos nekim nejasnim komentarom na fotografiju na stranici svog brata ili sestre na Facebooku, budite eksplicitni oko želje za poboljšanjem odnosa. Druga osoba najbolje reagira kad joj kažemo iskreno, jasno i otvoreno da želimo da nam odnos bude bolji.

5. Niste najbolji prijatelji

Koliko je realno za očekivati da ćete odjednom postati najbolji prijatelji s bratom ili sestrom s kojima ste se čuli jednom godišnje? Pretvoriti otuđenje u odnos u kojem možete biti pristojni jedno prema drugome velik je napredak. Pokušajte ne biti perfekcionisti i prihvatite to da s braćom i sestrama nećete biti intimni kao s prijateljima. I to je ok.

6. Ne gubite nadu

Pomirenje vam se može činiti kao nemoguć scenarij, no promjene se događaju. Mnogi se braća i sestre pomire nakon 50. godine života, kad se roditelji razbole i shvate da se ipak mogu pouzdati u brata ili sestru za koje su oduvijek mislili da su nepouzdani. To su događaji koji mogu vrlo brzo promijeniti situaciju na bolje.

7. Prihvatite kad ne ide

Kao što životne promjene mogu zbližiti ljude, mogu ih i udaljiti. Nekim je ljudima nošenje s ostarjelim roditeljima gubitak svake šanse za pomirenjem i poboljšanjem bratskog odnosa. Ponekad su neke veze toliko potrgane da se ne mogu popraviti. Nije sve u oprostu. Važno je pokušati razumjeti drugu stranu, što onda može olakšati prelazak emocije mržnje u neku manje tešku emociju.

Tekst je preuzet s portala za primijenjenu psihologiju InsideOut.hr.