SAVJETI KOJI DJELUJU

Kako ponovno zaspati kad se probudite u 4 ujutro?

23.01.2014 u 08:59

Bionic
Reading

Što učiniti kad se probudite u četiri ujutro i ne možete više zaspati, a anksioznost raste? Može li se uopće išta učiniti? Stručnjaci kažu da može

Zasigurno ste barem jednom u životu doživjeli da se probudite oko tri ili četiri ujutro i više ne možete zaspati. Nije baš najbolji osjećaj na svijetu, zar ne? Ali ima pomoći. Evo što vam savjetuju stručnjaci.

Ustanite iz kreveta
Nema smisla da ostanete ležati jer vam to neće pomoći. Ustanite iz kreveta, izađite iz sobe, malo prošećite. Pogledajte televiziju ili nešto pročitajte. Možete i slušati glazbu. Važno je samo da činite opuštajuće aktivnosti, a ne nešto što će vas dodatno razbuditi i uznemiriti.

Isprobajte tehnike opuštanja

Postoje brojne tehnike opuštanja poput meditacije, svjesnog disanja ili autogenog treninga. Ako niste upoznati ni s jednom tehnikom, odvojite vremena i pronađite neku koja će odgovarati vašim potrebama. Stručnjaci kažu da tehnike opuštanja uistinu djeluju te vas brzo mogu vratiti u miran i kvalitetan san.

Ublažite anksioznost
Mnogi ljudi kad se probude prerano ujutro postanu anksiozni. Što dulje ne mogu zaspati, anksioznost raste. To se najčešće događa ljudima koji su previše zabrinuti. Kad se idući put budete probudili u četiri ujutro, uzmite komad papira i na njemu zapišite sve što vas brine i odlučite da ćete se time baviti sutra. Potom umirite mozak lijepim mislima. Pokušajte se sjetiti bilo koje situacije koja u vama budi mir i samo nju vrtite po glavi. To će smanjiti anksioznost.

Uzmite lijek ili biljni pripravak
Lijekovi koji pomažu zaspati mogu biti prva pomoć, ali nije dobro navikavati se na njih. Radije popijte neki biljni pripravak poput čaja ili kapi koje su prirodniji način i manje štete organizmu. Bilo kakav topli napitak umirit će organizam i ponovno vas uspavati.

Posjetite liječnika
Ako primjećujete da se često budite prerano ujutro, to može biti znak i nekih ozbiljnijih stanja. U tom slučaju, najbolje bi bilo da posjetite liječnika koji će vas onda uputiti na daljnje korake.