KORISNI SAVJETI

Kako odoljeti blagdanskom prejedanju i kako si pomoći kad ne uspijemo u tome

25.12.2019 u 07:36

Bionic
Reading

Božićne zabave na poslu, izlasci s društvom i obiteljska okupljanja kriju brojne zamke koje nas mame ukusnim i često nezdravim zalogajima. Pred ovim izazovima pokleknu i najjači karakteri, a čak i ako nismo u nekom režimu dijete, zbog teškog odolijevanja kušnjama lako nam se dogodi pretrpavanje hranom

Uživanje u ukusnoj hrani nezaobilazan je dio slavlja i nema ništa loše u tome sve dok to radimo razumno i s mjerom. Prazan želudac veličine je stisnute šake, a kad pojedemo normalan obrok, napunimo ga otprilike litrom hrane i tekućine. Blagdanski obroci često su i tri puta većeg volumena.

Blagdansko prejedanje ne opterećuje samo želudac i probavni trakt jer pretrpani želudac vrši pritisak na organe u susjedstvu, što nije najugodniji osjećaj.

Zbog prejedanja se osjećamo umorno i svojim tijelima priređujemo ogroman stres. Dok uživamo u zasluženom odmoru, naši organi kao što su jetra, gušterača, pa čak i srce moraju prekovremeno raditi da bi uspjeli razgraditi svu tu hranu.

Sa zasluženog odmora zbog toga se vraćamo još umorniji, a kad se nakon blagdana suočimo s vagom, na udaru se nerijetko nađe i savjest.

Ne ustručavajte se uživati u ukusnoj blagdanskoj hrani, ali budite razumni. Ako u novu godinu ne želite zakoračiti u većem konfekcijskom broju, pridržavajte se ovih nekoliko korisnih savjeta.

Ne preskačite obroke

Da ne bude zabune, ovo nipošto ne znači da slobodno tamanite sve što se nađe pred vama! Savjet se odnosi na one koji kalkuliraju količinama pojedenog, pa se zbog prejedanja ukusnim blagdanskim obrocima odriču uobičajenih obroka poput doručka ili večere.

Količina pojedene hrane i unesenih kalorija tijekom dana nije jedino što vam se računa, a na ovaj način možete prouzrokovati porast šećera u krvi i širenje u struku. Kvalitetnim doručkom možete znatno smanjiti glad i šanse za prejedanje u nastavku dana.

Bogata trpeza ne mora značiti pretrpan želudac

Kad se nađete pred velikim izborom hrane, teško je misliti na najzdravije opcije, ali probajte u takvim situacijama imati na umu nekoliko stvari.

  • Čak i kad ga pretrpate, odabirom manjeg tanjura smanjit ćete ukupnu količinu pojedene hrane jer pretrpali biste vjerojatno i veliki tanjur. Vizualno imaju isti učinak, ali pretrpavanje je bitno manje. Bilo bi dobro koristiti i tanjur kontrastne boje hrani koju jedete. Istraživanjima je dokazano da ćemo pojesti manje bundeve ako je servirana na plavom, nego na narančastom tanjuru.
  • Za početak obroka ili prije glavnog jela birajte zdravije namirnice poput povrća, osobito onoga bogatijeg vlaknima, jer daju osjećaj sitosti pa ćete pojesti manje.
  • Popijte vodu prije obroka i pijte je prije svakog jela jer voda ispunjava želudac i smanjuje osjećaj gladi.
  • Jedite polako, jer mozgu je potrebno oko 20 minuta da shvati kad nam je želudac pun. Uzimajte pauze i odložite vilicu između jela, počevši već nakon prvog zalogaja. Blagdani su prilika i za druženje, a ne samo trpanje u sebe, pa razgovarajte s obitelji ili prijateljima, popijte malo vode i razmislite trebate li baš nastaviti s jelom.
  • Idealno bi bilo potpuno izbjeći alkohol, ali i smanjivanje količine popijenog bit će korisno. Imajte na umu to da su i žestoka alkoholna pića energetske bombe pune kalorija.
  • Na količinu pojedene hrane može utjecati i odjeća koju nosite pa kad postoji opasnost od prejedanja, izbjegavajte nošenje elastičnih pojaseva.

Ne zanemarujte spavanje!

U vrijeme božićnih blagdana više se izlazi pa se samim time kasnije odlazi na spavanje. I manjak sna može otežavati regulaciju razine šećera u krvi i pojačati želju za hranom, posebno masnom. Ne uskraćujte si potrebnih sedam do osam sati sna.

Kako si možete olakšati ako se ipak prejedete?

  • Fizička aktivnost, pa bila to samo šetnja, pomoći će u sprečavanju prejedanja, ali za šetnju od 15 do 20 minuta nije kasno ni nakon što ste se prejeli.
  • Čaj od mente opušta probavni trakt i pomaže eliminirati plinove, zbog čega ćemo se osjećati manje napuhnutima.
  • Ako ste pretjerali s unosom soli, pomoći će vam hrana bogata kalijem poput avokada, banana ili špinata. Jedete li je kasnije tijekom dana ili sutradan, kalij će vašem tijelu pomoći izbaciti višak soli.
  • Odličan kućni lijek za pretjerivanje s masnom hranom je topla voda s malo meda i dvije žlice jabučnog octa.
  • Uz sve božićne kolače i slatkiše nije teško pretjerati s unosom šećera, a kad se to dogodi, jedite hranu bogatu vlaknima i s visokom razinom bjelančevina, poput celera i humusa, pistacija ili jaja.

UBOJICE MASNIH NASLAGA

Ne morate gladovati: Ovih 30 niskokaloričnih namirnica olakšat će vam mršavljenje

Pogledaj galeriju

Božić i Novu godinu čitateljima tportala čestitaju Jelena Rozga, Zlatko Dalić, Mislav Oršić, Predrag Štromar…