od rođenja do 5. godine

Pravila mozga za razvoj djeteta: Kako odgojiti pametno, sretno i uspješno dijete

  • Autor: G.R.
  • Zadnja izmjena 04.05.2021 14:33
  • Objavljeno 04.05.2021 u 14:29
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Jessica Peterson / Tetra Images / Profimedia

U svojoj hvaljenoj knjizi 'Pravila mozga za razvoj djeteta', dr. John Medina, razvojni molekularni biolog i dugogodišnji ravnatelj Centra za mozak i primijenjeno učenje iz Seattlea, 'pravilima mozga' naziva sve ono što se pouzdano zna o funkcioniranju djetetova mozga u ranome djetinjstvu. Svako od tih pravila izvedeno je iz širega područja bihevioralne psihologije, stanične biologije i molekularne biologije. Ta su pravila odabrana kako bi novopečenim majkama i očevima pomogla u zahtjevnoj i zastrašujućoj zadaći vođenja brige o bespomoćnome malom ljudskom biću

Roditelji trebaju činjenice o odgoju djece, ne samo savjete. Nažalost, te je činjenice danas teško pronaći u svakim danom sve većoj gomili knjiga i priručnika o roditeljstvu. I blogova. I foruma. I podcasta, punica i svekrva te svih ostalih rođaka koji imaju ili su nekoć imali dijete. U tom mnoštvu informacija, roditeljima je doista teško znati čemu vjerovati.

Znanstvenici zacijelo ne znaju sve o mozgu, ali ono što znaju nudi najbolju priliku za odgoj pametne i sretne djece, bez obzira na to jeste li tek saznali da ste trudni, već imate dijete ili ste u situaciji da odgajate unuke.

Istraživanja o kojima dr. Medina piše u svojoj knjizi redovito se objavljuju u uglednim znanstvenim časopisima. Ali ako niste pretplaćeni na stručne časopise za eksperimentalnu dječju psihologiju, takve će vas brojne zanimljive spoznaje najvjerojatnije zaobići. No zato u knjizi dr. Medine možete pronaći sve ono što znanstvenici danas znaju; ona će vam ponuditi odgovore na najvažnija roditeljska pitanja s kojima se dr. Medina tijekom svoje karijere gotovo svakodnevno susreće – i koja mu roditelji na njegovim predavanjima često postavljaju – a pritom će razotkriti i brojne neistine od činjenica.

Za početak, evo nekoliko zanimljivih:

Neistina: Puštanje Mozartove glazbe djetetu dok je u maternici poboljšat će njegove matematičke vještine u kasnijoj dobi.

Istina: Vaše će se dijete sjećati Mozarta poslije svoga rođenja, kao i mnogih drugih stvari koje je čulo, mirisalo ili okusilo tijekom razvoja u maternici, ali želite li da vaše dijete bude dobro u matematici u kasnijoj dobi, najvažnije čemu ga možete naučiti jest samokontrola u ranoj životnoj dobi.

Neistina: Izlaganje mališana do treće godine života multimedijskim govorno-jezičnim sadržajima obogaćuje njihov rječnik.

Istina: Neki multimedijski sadržaji mogu čak i osiromašiti rječnik vašeg mališana. Raspon i raznolikost riječi koje upotrebljavate dok razgovarate s djetetom doista obogaćuju djetetov rječnik i povećavaju njegovu inteligenciju, ali te riječi moraju dolaziti od vas – žive osobe.

Neistina: Da biste povećali kapacitet mozga, djeci do treće godine života potrebni su sati stranih jezika i soba puna edukacijskih igračaka koje potiču razvoj mozga te emisije obrazovnih sadržaja.

Želite li da vaše dijete upiše dobar fakultet, potičite ga da se trudi

Želite li da vaše dijete upiše dobar fakultet, potičite ga da se trudi

Izvor: Profimedia / Autor: Jessica Peterson / Tetra Images / Profimedia

Istina: Najbolja stvar na svijetu za poticanje razvoja djetetova mozga najvjerojatnije je obična kartonska kutija, novo pakiranje kreda u boji i dva slobodna sata za spontanu igru. A vjerojatno najgora stvar jest – novi televizor.

Neistina: Neprestano govorenje djetetu da je pametno pospješuje razvoj njegova samopouzdanja.

Istina: Zapravo su djeca koju se neprestano hvali zbog njihove pameti manje spremna uhvatiti se ukoštac s izazovnijim problemima. Želite li da vaše dijete upiše dobar fakultet, potičite ga da se trudi.

Neistina: Djeca će već sama pronaći svoju sreću.

Istina: Najbolji pretkazivač sreće su prijatelji. Kako steći i zadržati prijatelje? Tako da budemo dobri u neverbalnoj komunikaciji. Primjerice, učenje sviranja glazbenog instrumenta povećava tu sposobnost za pedeset posto, a tekstualne poruke mogu je posve uništiti…

Više o odgoju pametne, sretne i uspješne djece možete pročitati u knjizi Pravila mozga za razvoj djeteta, odsada dostupnoj i na hrvatskom jeziku u izdanju nakladničke kuće Stilus knjiga. Riječ je o prijeko potrebnom roditeljskom vodiču s mnoštvom praktičnih i korisnih savjeta dr. Medine za sve buduće i novopečene roditelje, ali i za sve one koji imaju djecu mlađu od pet godina.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

John J. Medina (1956.) molekularni je biolog i direktor Centra za mozak i primijenjeno učenje koji djeluje u sklopu Sveučilišta Seattle Pacific. Također, pridruženi je profesor bioinženjerstva na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Washington. Bio je osnivač i ravnatelj Instituta Talaris u Seattleu čija je prvotna zadaća bila proučavanje kako djeca u ranom razdoblju života, od rođenja do treće godine života, obrađuju informacije na molekularnoj, staničnoj i bihevioralnoj razini.

Široj je javnosti dr. Medina poznat kao autor vrlo uspješnog serijala knjiga Pravila mozga (Brain Rules) koji čine knjige Pravila mozga, Pravila mozga za djecu i Pravila mozga za starije. U svojim knjigama dr. Medina objašnjava kako se neka od ključnih otkrića o mozgu mogu iskoristiti za nove, uspješnije i manje stresne načine učenja.

Dr. Medina redoviti je autor kolumne 'Molecules of the Mind' (Molekule uma) u Psychiatric Timesu te član američke Nacionalne znanstvene akademije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!