TAJNE DOBROG SPAVANJA

Kako odabrati odgovarajući krevet i madrac

žena leži

žena leži

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Jeste li znali da većina ljudi provede trećinu života u krevetu? U prosjeku spavamo sedam do osam sati dnevno, a kako bi sljedećeg dana bili odmorni i sposobni za posao, moramo osigurati kvalitetan ležaj. Osim što mora osigurati kvalitetan odmor, naš krevet mora izdržati i prosječno deset godina korištenja. Zato prije kupnje dobro razgledajte i isprobajte više kreveta

Što se sve podrazumijeva pod pojmom krevet? Okvir, tj. konstrukcija kreveta, koja mora biti robusna i čvrsta, podnica kreveta, koja ima ulogu nosača madraca, dajući mu elastičnost i čvrstoću na točno određenim mjestima, adekvatan anatomski jastuk te sam madrac na kojem spavamo, a koji je svakako najvažniji dio kreveta. Ako u zadnje vrijeme 'loše' spavate, imate nemiran san ili se budite s bolovima u leđima, problem u najvećoj mjeri dolazi iz vašeg kreveta. Najvjerojatnije morate promijeniti madrac. Pri kupnji pazite da izaberete madrac koji će vam najbolje odgovarati.

 

Udobnost je najvažnija!


Najvažnija pri kupnji madraca jest udobnost. Ako je madrac neudoban, nećete uživati niti se odmoriti spavajući na njemu. Obvezno prije kupnje lezite na madrac da provjerite tvrdoću i općenito - kakav je osjećaj ležati na njemu. Što se tiče tvrdoće madraca, ne smije biti previše mekan ni pretvrd. Ako ne možete naći udoban položaj, bez obzira na to koliko je hvaljen ili koliko je cijena povoljna, to nije madrac za vas. Za kvalitetu spavanja, osim kvalitetnog madraca, od presudnog je značaja i kvalitetna podnica. Ona nema samo ulogu držača madraca, nego ovisno o njenim mogućnostima dodatno podiže udobnost madraca ili omogućava naginjanje ležaja pod određenim kutovima.

Kako izabrati dobar madrac?

Madrac je istinsko 'srce' kreveta i pri njegovoj kupnji treba potrošiti najviše vremena i novca. Zašto svaki madrac ne odgovara svima? Objašnjenje je jednostavno, netko voli spavati na leđima i njemu više odgovara tvrđi madrac, a oni koji spavaju potrbuške, preferiraju mekše madrace. Osim toga, sam izbor ovisi o konstituciji, visini i težini. Najbolje je ležati nekoliko minuta na madracu (cca. 10-ak min), mijenjajući položaje spavanja. Ne ustručavajte se isprobavati madrace u trgovini! Ako dijelite krevet s partnerom, onda svakako u kupnju pođite zajedno i zajedno isprobavajte. Ako je madrac kvalitetan, ne biste smjeli osjetiti kada se partner okreće ili miče na svojoj polovici. Previše mekan madrac dozvoljava tijelu da utone u njega, ali onda vrši pritisak na vaše mišiće, uslijed čega dolazi do umaranja tijela ili gura tijelo ka sredini kreveta. Pretvrd madrac prenosi vibracije uslijed micanja vašeg partnera.

Thinkstock

Thinkstock

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Madrac je istinsko 'srce' kreveta i na kupnju madraca treba potrošiti najviše vremena i novca

Žene većinom u odabiru preferiraju srednje tvrde ili meke madrace. Razlog tome je slabija struktura mišićne mase, koja godinama dodatno slabi. Pretvrd madrac kod žena vrši pritisak na kosti i slabi cirkulaciju, pa se stoga bude umorne ili s bolovima u dijelovima tijela na koje je izvršen najveći pritisak.

Veličina i izgled kreveta

Kreveti (i madraci) proizvode se u standardnim dimenzijama, ali se danas bez problema mogu naručiti i u nestandardnim veličinama. Veličina kreveta podrazumijeva širinu i dužinu, koja bi morala biti za 15-20 cm duža od vašeg tijela. Oblici kreveta su uglavnom pravokutni i kao takvi najprilagodljiviji prostoru. Na tržištu postoje kreveti različitih oblika, ali i kreveti s tehnološkim dodatcima poput raznih multimedijalnih uređaja, čija je cijena osjetno veća od običnog kreveta.

Tajne dobrog spavanja su otkrivene: dovoljno velik krevet, kvalitetna podnica, madrac prilagođen vašoj tjelesnoj konstitiuciji te anatomski jastuk prema vašim potrebama. Kako biste pronašli pravo rješenje za sebe, odvojite dovoljno vremena, isprobavajte i detaljno se posavjetujte sa stručnim osobljem prodajnih salona, koje će vam pomoći u odabru ovih važnih elemenata dobrog spavanja!

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi