MISTERIJ NESVJESNOG

Kako natjerati muškarca da se zaljubi?

22.05.2012 u 10:47

Bionic
Reading

Želite da se neki muškarac zaljubi u vas? Odvedite ga na vrh nebodera ili na neku liticu, savjetuje nova knjiga koja istražuje tajne našeg uma

Svi smo barem jednom doživjeli to da nam se 'dižu dlake na leđima' kad nam instinkt govori da nešto nije u redu. Svi smo se našli u situaciji da nas bez očitih razloga neobjašnjivo privlači neki nepoznati muškarac ili žena. Takve situacije,kada nesvjesno na trenutak preuzima svjesni dio našeg uma, uzimamo zdravo za gotovo i nerijetko ne slušamo instinkt te zanemarujemo predosjećaje.

No u posljednja dva desetljeća znanstvenici su razvili izvanredne alate za sondiranje skrivenih, podsvjesnih mehanizama našeg uma koji nam pomažu da razumijemo zašto ponekad radimo to što radimo.

Ovo istraživanje objašnjava zašto ponekad donosimo čudne odluke i povlačimo iznenađujuće poteze. Znanstvenik Leonard Mlodinow svoja je najnovija otkrića objavio u knjizi Subliminal: The Revolution Of New Unconscious, u kojoj istražuje nevjerojatnu moć i utjecaj nesvjesnog uma. Mlodinow kaže da istraživanja pokazuju da smo samo 5 posto stvarno svjesni onoga što se događa unutar i izvan našeg mozga. Ostalih 95 posto leži izvan našeg svjesnog uma, piše Daily Mail.

Mozak konstantno obrađuje beskrajne količine informacija koje smo percipirali, osjećaje i misli koji iznose fantastičnih 11 milijuna bitova informacija u sekundi. To znači da se ogromna količina rada događa iza scene - u našem nesvjesnom umu koji će primijetiti stvari koje svjesni um ne uočava. Kada se to dogodi, možda nam na pamet padne smiješna ideja o našem kolegi ili interes za nepoznatu osobu. Iako vjerujemo da to dolazi niotkuda, ta je misao ili osjećaj rezultat asimilacije milijuna nesvjesnih informacija: suptilnih promjena u govoru tijela, nejasnog osjeta mirisa, tona glasa, odijevanja, stava i ponašanja koje naš mozak procesuira, a da mi to i ne znamo. Profesor Mlodinow objašnjava kako.

Slušamo vrlo pažljivo

Boja, intonacija, ritam i brzina kojom neka osoba govori jako utječe na to kako podsvjesno prosuđujemo nečiji karakter. Mislimo da samo slušamo riječi koje netko govori, ali naš nesvjesni um analizira, prosuđuje i na njega utječu sve kvalitete glasa koje nemaju nikakve veze s izgovorenom porukom. Iako to nije osviješteno, obično ćemo osobu piskutavog glasa smatrati manje iskrenom, hladnijom i nervoznijom od osobe čiji govor odlikuju niže frekvencije. Sporije govornike smatramo manje uvjerljivima, a one koji brzo govore procjenjujemo pametnijima i uvjerljivijima. Istraživanja su pokazala da žene instinktivno reagiraju na dublje muške glasove i ocjenjuju ih privlačnijima, što je u skladu s testovima koji potvrđuju da vlasnici dubokih glasova imaju višu razinu testosterona.

Dodir uspjeha
Kad se rodimo, dodir je naš najrazvijeniji osjet koji i u kasnijem godinama ima važan utjecaj na naše živote. Kao odrasle osobe, jedva ćemo registrirati osobe koje nas dotaknu u prolazu, ali tijelo je poslalo signal i informaciju u naše nesvjesno. Znanstvenici su otkrili da su određene vrste živčanih vlakana u našoj koži, pogotovo lica i ruku, posebno razvijene za prijenos društvenih dodira.

Jeste li znali da je opasnost moćan afrodizijak?

Ta živčana vlakna prenose svoj signal presporo da bismo ga odmah registrirali, ali suptilnu socijalnu poruku pokupila je naša podsvijest. Ponekad je samo neprimjetan i lagan dodir rukom dovoljan da žena spremno prihvatiti poziv za ples u noćnom klubu; isti potez povećava broj ljudi koji će potpisati peticiju i udvostručuje uspjeh muškarca da dobije broj telefona od žene (iako se kasnije neće sjećati fizičkog kontakta). Dodirnite je, dakle, lagano po zapešću…

Nesvjesne predrasude
Nesvjesno voli ispunjavati prazne prostore. Ako imamo samo nejasno sjećanje na lice ili događaj, naša će memorija učiniti sve da bi dodala pojedinosti da bismo imali živu i cjelovitu sliku. Naš podsvjesni um uzima nepotpune podatke, a zatim koristi kontekst ili druge tragove da bi dovršio sliku i proizveo rezultat koji može biti točan ili netočan, ali je našem svjesnom umu uvijek uvjerljiv. Do problema dolazi kada koristimo stereotipe ili socijalne kategorije popunjavajući praznine. To znači da ćemo, ako smo uočili dvojicu muškaraca da kradu u dućanu, od kojih je jedan neobrijan, neugledan i odjeven u traperice, a drugi uredan i u odijelu, statistički vjerojatnije policiji prijaviti prvoga.

Jeftino vino može biti sjajno
Eksperimenti pokazuju da u degustaciji vina naslijepo ne povezujemo okus i cijenu, ali se to mijenja kada mislimo da pijemo arhivsko vino. Detaljne snimke mozga pokazale su u istraživanju da nesvjesni dijelovi mozga registriraju povećano zadovoljstvo ako nam je rečeno da je skupo vino koje pijemo.

Zašto se zaljubljujemo
Normalno je da tijelo reagira na strah ubrzanim pulsom i valom adrenalina. U mješavini podražaja naš nesvjesni um ponekad može pomiješati strah sa seksualnom kemijom. Kada upoznamo nekoga tko nam je privlačan, nesvjesni će um povući iz svog bazena sve informacije o vašem fizičkom stanju, emocijama i društvenoj situaciji sumirajući ih u jedinstveni osjećaj. Taj se sinopsis derivira u svjesnom umu: sviđa vam se ili ne sviđa. Međutim, stvari se ponekad izgube u prijevodu. U jednoj su studiji parovi koji su se prvi put sastali na mostu preko strmog klanca u većem broju slučajeva razmijenili telefonske brojeve od onih koji su se sastali u manje zastrašujućim okolnostima. Čini se da je vjerojatnost pada u stotine metara dubok ponor moćan afrodizijak.