IZBJEGNITE KRIZE

Kako nam psihoterapija može pomoći?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 09.02.2012 10:34
  • Objavljeno 09.02.2012 u 10:34
Sudionici interaktivne radionice

Sudionici interaktivne radionice

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mirjana Kačavenda

Psihoterapija je rad na sebi koji omogućava ljudima da oslobode svoje potencijalne kapacitete, uspostave kvalitetnije odnose sa sobom i drugima te lakše riješe svakodnevne životne probleme – glavni je zaključak popularnog programa 1. međunarodne konferencije Saveza psihoterapijskih udruga Hrvatske (SPUH) koja se 29. i 30. listopada održala pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi u zagrebačkom hotelu Panorama

Prva međunarodna konferencija 'Istine o psihoterapiji' okupila je brojne ugledne psihoterapeute koji su u okviru drugog dana skupa održali niz tematskih i interaktivnih radionica i pokazali sudionicima kako im psihoterapija može pomoći u poboljšanju življenja.

Krize su putokaz da radimo na sebi
U okviru prve interaktivne radionice koja se bavila pitanjem kako psihoterapija može pomoći pojedincu kad ima poteškoća s drugim ljudima, privatno i na poslu, pokazalo se da je odnos sa sobom ključ koji vodi rješenju problema.

'Da bismo održavali kvalitetne odnose s drugima, potreban je rad na sebi, svjesnost sebe i svog bića, odnosno bezuvjetno prihvaćanje sebe, jer tek tada možemo prihvatiti druge', pojasnila je Dragica Barbarić, kognitivno-bihevioralna terapeutkinja, dodajući da su krize putokaz da radimo na sebi i bavimo se sobom.

Jako malo ljudi koristi usluge psihoterapeuta jer želi raditi na sebi, već zato što želi riješiti probleme poput teških iskustava, tjeskoba, kriza, konflikata, bolnih stanja i stanja besmisla, a tek naknadno uvide da je u njihovom rješavanju potrebno krenuti od razvijanja kvalitetnog odnosa sa sobom.

Snovi su kraljevstvo unutar nas

U okviru radionice o snovima polaznici su naučili da snovi nemaju skriveno značenje nego daju pravu poruku o onome što se događa pojedincu.

'Snovi su dio naše stvarnosti i na neki način čuvari našeg mentalnog zdravlja', naglasila je voditeljica radionice Jasmina Sočković, objašnjavajući da nam zbog intenziteta svakodnevice i pritisaka koje doživljavamo na poslu i privatno život prebrzo protječe pa često ne uspijemo uhvatiti zdrav prirodni ritam, što rezultira bolešću, nezadovoljstvom i napetim odnosom s drugima.

'Rađamo se s velikim kapacitetom da živimo zdravo i budemo sretni, a snovi su ti koji nas uvijek podsjećaju da se vratimo na pravi put svoje vlastite sreće, čineći to često na neobičan način, kroz slike, a ne riječima', pojasnila je Jasmina Sočković i dodala da svatko može naučiti shvaćati njihov jezik.

Mirjana Kačavenda

Mirjana Kačavenda

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mirjana Kačavenda


Jasmina Sočković
Zašto je važan unutarnji kritičar u nama?
'Kako ostvariti miran suživot s unutarnjim kritičarom', naziv je radionice u kojoj su polaznici mogli bolje upoznati svog unutarnjeg kritičara i uvidjeti koje su opcije u suživotu s njim.

Unutarnji kritičar je originalno nastao da nam pomogne, i on nam želi dobro, ali ima način razmišljanja malog djeteta koje misli da je ono što drugi o njemu misle ne samo važno, nego i istinito', istaknula je voditeljica radionice Irena Čorko Meštrović, dodajući da je unutarnji kritičar, s druge strane, i problematičan.

'Kritičar u vama ne zna prestati, može rasti i nekontrolirano vas konstantno kritizirati, čineći da se grozno i neprirodno osjećate, budete stalno svjesni sebe i užasno se bojite pogriješiti', pojasnila je, naglasivši da ga je zato potrebno naučiti prepoznavati i razlikovati od sebe.

Sudionici su drugog dana konferencije kroz brojne interaktivne radionice i predavanja mogli saznati u čemu se krije bogatstvo različitih psihoterapijskih pravaca te su, uz gore navedene radionice, sudjelovali i na radionicama 'Kako vam psihoterapija može pomoći kad imate problema u obitelji i partnerskim odnosima', 'Psihoterapija vs. psihijatrija i psihologija – sličnosti i razlike', 'Tjelesni simptomi i boljke - naši skriveni saveznici', 'Psihoterapija kroz pokret i ples', 'Psihodrama, psihosomatika i rad na simptomima' i 'Kako djeca pomažu roditeljima da odrastu'. Za stručne sudionike bile su organizirane radionice 'Kako razgovarati s klijentima o seksualnim problemima', 'Gestalt Art terapija', 'Kako razvijati privatnu praksu' i 'Nije sve u glavi – tjelesna psihoterapija'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi