TAJNI SIGNALI

Kako majke reagiraju na miris beba

24.09.2013 u 12:05

Bionic
Reading

Miris bebe uzbuđuje žene na isti način kao ovisnika o drogi uživanje u fiksu, tvrde znanstvenici objašnjavajući da je miris novorođenčeta vrsta kemijske komunikacije između majke i djeteta i potiče iste reakcije nagrađivanja u mozgu kao kada gladni jedemo dobru hranu ili vodimo ljubav

Znanstvenici kažu da kada žena osjeća kao da guta dijete dok ga stavlja u naručje, a to se događa čak i ako beba nije njezina. To je prirodna biološka reakcija povezana s majčinskim funkcijama, piše MailOnline.


Dr. Johannes Frasnelli sa Sveučilišta u Montrealu kaže kako su mirisni, dakle neverbalni i nevizualni, kemijski signali za komunikaciju majke i djeteta vrlo intenzivni.

'Miris novorođenčadi, koji je dio tih signala, aktivira neurološki krug nagrađivanja kod majki. Ti se krugovi mogu aktivirati kad jedete jako gladni, ali i kod ovisnika koji uzimaju drogu. To je jednostavno ispunjavanje žudnje.'

Dr. Frasnelli i suradnici testirali su dvije skupine od 15 žena: u prvoj su bile one koje su rodile prije šest tjedana a u drugoj su bile nerotkinje. Obje su skupine žena dobile pidžame s mirisima novorođenčadi tijekom čega su im praćene reakcije u mozgu.

Iako bebe nisu bile njihove, kod majki je došlo do jakog lučenja dopamina i do reakcije koju povezujemo s nagrađivanjem poput hrane ili zadovoljavanje želje. Dopamin je također povezan sa seksualnim zadovoljstvom i drugih oblicima užitka.

Studija pokazuje da miris novorođenčadi igra važnu ulogu u razvoju motivacijskih i emocionalnih reakcija između majke i djeteta, a taj se mehanizam razvio u evoluciji budući da je majčinska ljubav bila ključna za opstanak novorođenčeta.