ZA LJUBITELJE LUKSUZNOG ŽIVOTA

Kako jesti, pijuckati i uživati u živopisnoj kulinarskoj sceni Hrvatske? Američki časopis nudi odgovor

28.09.2021 u 08:45

Bionic
Reading

Američki časopis za ljubitelje luksuznog načina života Robb Report svojim je čitateljima pripremio vodič za Lijepu Našu naslovljen s 'Kako jesti, pijuckati i uživati u živopisnoj kulinarskoj sceni u Hrvatskoj'

Zemlja s tisuću otoka, piše Robb Report, nudi bogat i zapanjujuće raznolik krajolik za avanturističke gurmane, a dugogodišnje odredište jahtaša i jet seta, zahvaljujući tirkiznom Jadranskom moru i povijesnom šarmu gradova poput Dubrovnika, Splita i Zagreba, od nedavno doživljava porast turista koji putuju tragovima živopisne gastronomske scene u zemlji.

'Jesen je najbolja sezona za jelo i piće kroz cijelu zemlju, i to nakon što su horde posjetitelja u potrazi za jeftinim barovima na plaži i obilascima lokacija iz 'Igre prijestolja' otputovali', piše Robb Report.

Pišu Amerikanci i kako je nacija od samo 4 milijuna ljudi, veličine Zapadne Virginije, privukla pozornost i Michelinovog vodiča, koji je svoje zvijezde dodijelio za sedam hrvatskih restorana. Među njima je, pišu, dubrovački Restoran 360, koji osim pogleda na slavne gradske zidine nudi i jelovnik koji obuhvaća sastojke iz cijele dalmatinske regije. Brancin je popraćen, pišu Amerikanci, s tjesteninom punjenom sipama koju nazivaju fagotini, klanjaju se crnom rižotu i to duž cijele obale, i hvale janjetinu sparenu s custardom od sira s otoka Paga, kamenom i uglavnom neplodnom pojasu zemlje dobro poznatom po janjentini i ovčjem siru.

U glavnom gradu Zagrebu, za 'nepce im je zapeo' restoran Noel, koji nudi dva degustacijska menija sa suvremenim jelima iz cijele zemlje. Modernija varijanta tradicionalnog brodeta i dalje uključuje jegulje i žablje krakove iz doline rijeke Neretve, dok jelo doslovno nazvano Jadransko more spaja najbolje od primorske Hrvatske u jednom jelu od hobotnice, škampa, škarpine i maslina.

'U gradu Korčuli, na istoimenom otoku, restoran LD nudi jelovnik nadahnut okolnim vodama, kao i poznatim korčulanskim vinogradima i maslinovim uljem, udahnjujući život staroj hrvatskoj izreci da riba treba plivati tri puta: u moru, u maslinovom ulju i u vinu', piše Robb Report i dodaje kako jadransku tunu poslužuju u sashimi stilu, a gyozu od kozica prelijevaju mousseom od čilija, daikon rotkvica i sezama.

  • +4
Turisti u Dubrovniku Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Ne zaobilaze Amerikanci ni vinsku scenu te podsjećaju da vinogradarstvo u Hrvatskoj seže više od tisuću godina u povijest. Putujuće enofile, kažu, mami set novih vinskih hotela i navode vinarije Meneghetti i Roxanich koje vode butik prenoćišta u Istri. Naravno, tu su i nezaobilazna istarska tjestenina i tartufi.

Drugi naš poluotok, Pelješac, najpoznatije je, kažu, vinorodno područje u Hrvatskoj, u kojem vlada Plavac mali, izravni rođak Zinfandela.

Od drugih kulinarskih avantura Robb Report gastro turistima preporuča lov na tartufe s Mirom Kotigom iz motovunskog restorana Miro Tartufi, u kojem potom mogu ručati uz zanimljivu lekciju Mirinie žene Mirjane o povijesti hrvatskih tartufa. Za priču o teranu i malvaziji, preporučuju posjetiti obližnjeg vinara Marka Fakina. U ponudi su, kažu, i kulinarske ture i tečajevi kuhanja za manje grupe, poput Eat Istria ili dubrovačka Captivating Croatia. Potonja, u vlasništvu hrvatsko-američkog kuhara Richarda Gruice, može trajati od nekoliko sati do cijelog tjedna.

'Uz zadivljujuću ljepotu zemlje i široku kulinarsku tradiciju proizašlu iz raznolikog geografskog područja, od istarskog poluotoka do kontinentalne Slavonije i brda koja okružuju Zagreb, čak i za potonju opciju činit će vam se da nemate dovoljno vremena', kažu u časopisu Robb Reporter.