PRVA POMOĆ

Kako jednostavno skinuti mrlje s odjeće

23.12.2012 u 09:06

Bionic
Reading

Mrlje na odjeći su neizbježne, a prije nego nešto umrljanu odjeću bacite ili platite čišćenje, probajte savjete o uklanjaju sredstvima koja uglavnom već imate kod kuće

Osim u kuhanju, odličan je saveznik u borbi protiv žutih mrlja od raznih dezodoransa, piše Msn.com. U litru vruće vode stavite četiri velike žlice i zatim po mrlji tapkajte spužvicom ili krpicom dok je ne očistite.

Amonijak

Izvrstan je u čišćenju mrlja, ali trebate biti oprezni i uvijek ga napola razrijediti vodom prije nego čistite svilu ili vunu. Amonijakom tako možete čistiti mrlje od dezodoransa, krvi ili urina. Prije pranja u perilici rublja, zamrljanu odjeću operite razrijeđenim amonijakom. Nemasne mrlje također možete čistiti i istim pripravkom u koji ćete staviti malo deterdženta za posuđe. Za lakše korištenje sastojke stavite u bocu koja ima raspršivač i, kada prođe dvije do tri minute, mrlju isperite.

Kreda

Masne mrlje možete istrljati običnom kredom, a skinite je nakon što upije masnoću. Niste li uspjeli od prve, ponovite postupak još jednom i zatim odjeću operite u perilici rublja.

Pasta za zube

Ako vam je slučajno procurilo nalivpero ili kemijska olovka, iskoristite pastu za zube. Za ovaj recept nema stopostotne garancije jer puno ovisi o tinti i vrsti zamrljane tkanine. Osim za tintu, pasta za zube može s tkanine skinuti i ruž za usne.

Dječje ulje

Može pomoći za čišćenje kožne torbe ili cipela. Istrljajte ih krpicom na koju ste stavili par kapi ulja, a višak obavezno obrišite.