SPAS U ZADNJI ČAS

Kako izbjeći debljanje za vrijeme blagdana

15.12.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Tijekom božićnih blagdana prosječna žena udeblja se nešto više od dva kilograma. Debljanje, tvrde neki stručnjaci, nije rezultat pohlepe nego skrivenih psiholoških okidača koji navode na prejedanje

Utvrđeno je da žene tijekom blagdana unose u organizam 700 kalorija više u jednom danu. To nije rezultat gladi, nego mentalnog stanja u tim danima. Hrana koja je dostupna u obilnim količinama, u organizam se unosi podsvjesno. Naravno, nakon blagdana žene su deblje, i to za oko dva kilograma koja je kasnije vrlo teško skinuti.

Dr. Roberts kaže da pravi božićni izazov nije hrana koju jedemo, nego okolnosti u kojima jedemo. Istraživanja su pokazala da žena na dan Božića pojede oko 3.000 kalorija, što je znatno više od potrebnog za normalno funkcioniranje organizma. Kako se to ne bi ponovilo i ovih blagdana, poduzmite nekoliko potrebnih koraka.


Kilogrami lako dolaze, a teško odlaze
Budite pripremljene

Čak i ako vi ne kuhate božićni ručak, ne morate biti na milosti ili nemilosti svojih domaćina. Jedan od načina na koji možete spriječiti debljanje je da obrocima dodate i od 100 do 150 grama cjelovitih žitarica. Možete ih, primjerice, posuti po salati ili ih par dana prije stavite u mlijeko pa ih dodajte obroku kao prilog. Kad navečer osjetite glad, umjesto podgrijane purice ili drugoga mesa pojedite žitarice. One su bogate vlaknima i vaša crijeva, ali i vaša linija bit će vam zahvalna na tomu. Imat ćete osjećaj sitosti i automatski ćete unositi manje količine hrane u sebe.

Preskačite hranu koju ionako ne volite

Svaki blagdanski obrok koji možda i ne volite previše sadržava višak kalorija. Međutim, vi to ipak jedete jer vam je dostupno. Ovih blagdana budite pametniji i ne unosite u sebe hranu koju ionako ne volite. Sačuvajte prostor za ono što stvarno volite. Stručnjaci preporučuju da uvijek birate domaće pripremljenu hranu, a ne kupovnu za koju i ne znate što točno sadrži. Ono što je sigurno ondje su aditivi koji je dugo održavaju jestivom. Stoga, samo domaće! Nastojte se uopće i ne naći u situaciji u kojoj će vam hrana čiji niste ljubitelj biti pod nosom. Na taj način izbjeći ćete iskušenje. Uz samo malo samokontrole, učinak će biti odličan, a i vi ćete se bolje osjećati.

Pripazite na okolinu za stolom

Iako će ovo zvučati kao uputa za opsesivno-kompulzivno ponašanje, ipak ćete se morati pridržavati i toga ako se ne želite udebljati. Dakle, kad sjedate za božićni stol, nastojte sjesti pokraj mršavih ljudi koji će si u tanjur stavljati manje količine hrane. To će podsvjesno utjecati na vas, pa ćete i vi jesti manje. Ako ne možete birati gdje ćete sjesti, odmaknite od sebe visoko kaloričnu hranu, ali i alkohol. Neka vam bude izvan dometa.

Izbjegavajte hranu kad niste gladni

Hrana poslužena tijekom božićnog ručka obično ostaje i za sutradan. Zapravo, tijekom blagdanskih dana obroci se samo izmjenjuju, i to vrlo brzo. Još niste probavili ni zadnji obrok, a već vam dolazi i sljedeći. Što učiniti? Vrlo jednostavno – ne morate jesti kad god vam je ponuđeno ili kad drugi jedu. Jednostavno izbjegnite određene obroke kad niste gladni. Izbjegavajte grickalice i kolače koji stalno stoje na stolu, ali to ne znači da ih vi morate stalno jesti. Osluškujte sebe – jedite kad ste gladni, a kad niste, nemojte. Prejedanje će vam narušiti probavu i ostaviti kilograme za uspomenu i sjećanje na Božić. Budite pametniji.

Riješite se slatkih darova

Dobili ste na dar kutiju luksuznih čokoladica? Jednostavno je poklonite nekomu drugom! Naravno, to osoba koja vam je poklonila ne mora znati. Učinite to jer je sve stvar samokontrole. Ako zamamne čokoladice niste donijeli doma, neće se javiti ni iskušenje da je pojedete. Čak i ako se javi, nećete imati što pojesti. To vrijedi za sve slatkiše koje dobijete na dar. Nemojte ih uopće nositi doma i sačuvajte sebe od iskušenja, ali i od viška kilograma.