POPUT VRHUNSKOG CHEFA

Kako ispeći burgere koji se tope u ustima

14.05.2013 u 09:29

Bionic
Reading

Sezona roštiljanja već je započela, a ako vam burgeri ne ispadaju kako biste htjeli, možda radite neke od niže ovih pogrešaka

Što trebate izbjegavati kod pripreme ukusnog burgera, a na što ne smijete zaboraviti opisala je za Huffington Post blogerica Rebecca Orchant.

1. Odabir mesa

Vjerojatno ste već čuli, ali nije zgorega ponoviti - treba kupovati kvalitetno meso. Burger većina ljudi jede vrlo rijetko pa neka vam ne bude žao dati malo više novca za dobro meso bez obzira na to od koje vrste ga planirate napraviti. Za dobar burger također je važno da u mesu ima oko 20 posto masnog dijela jer će zbog toga biti sočan. Najbolji način da dođete do savršenog mesa je taj da kod mesara odaberete meso koje će samljeti pred vama.

2. Ne pretjerujte s dodatnim namirnicama

Ako mislite da u meso trebate dodati i luk, peršin, začine, jaja ili neku treću namirnicu, varate se. To je već recept za mesnu štrucu ili mesne okruglice, a ne savršeni burger. Mesu je dovoljno dodati osnovno poput soli i malo papra, a što više začina dodajete i mijesite smjesu, mast se topi pa riskirate gumeni okus na kraju. Najbolje je formirati oblik i zatim ih začiniti prije nego što ćete ih staviti na roštilj.

3. Jačina vatre

Bez obzira na način pečenja (roštilj ili tava), važno je da vatra bude jaka. Da je vatra dovoljno jaka znat ćete po tome što će se meso početi smanjivati čim ste ga staviti na vatru. Ako vam se čini da će meso zagorjeti, smanjite malo vatru ili ga češće okrećite.

4. Nemojte stiskati meso lopaticom

Nema veze što vam se čini zgodnim malo pritisnuti meso lopaticom jer to rade kuhari u filmovima – nemojte! Naime, mogli biste istisnuti sokove iz mesa i na kraju dobiti nepoželjan gumeni okus. Iz istog razloga poželjno je da prije serviranja pustite burger da malo odstoji tako da se sokovi od pečenja rasporede.