RELAKSACIJA BEZ STRESA

Kako dobiti najbolje od godišnjeg odmora

21.07.2012 u 07:05

Bionic
Reading

Dočekali smo vrijeme godišnjih odmora, kada se svi pomalo evakuiramo prema obali ili planinama, priželjkujući odmor, opuštanje i zabavu. No je li uvijek zaista tako i kako sami možemo doprinijeti vlastitoj relaksaciji?

Priprema za put, pakiranje, nesklad različitih želja članova obitelji ili nerazriješene nesuglasice kao i mnogi drugi detalji mogu (opet) dovesti do stresa. Ako u jednadžbu unesemo i naša nerealistična očekivanja o ljetovanju, tj. raskorak između onoga što očekujemo i onoga kakvo ljetovanje zaista bude, eto plodne podloge za razočaranje i nezadovoljstvo tijekom odmora.
Tome mogu doprinijeti i pretrpani rasporedi ili članovi šire obitelji skloni prepirkama, piše klinička psihologinja Zrinka Zarevski za Insideout.hr

Ponekad obitelj i socijalni krug mogu biti i izvor stresa na ljetovanju, neovisno o tome koliko ih volite. O tome mnogo znaju roditelji manje djece. Doživljaj stresa izaziva i promjena uobičajene rutine kod nekih osoba pa ako pripadate u ovu skupinu, nastojte tijekom odmora zadržati poneki od vama važnih dnevnih rituala.


Uživajte u planiranju aktivnosti na odmoru

No dok maštamo o nadolazećem odmoru, nije naodmet prisjetiti se koje su njegove dobre strane. Istraživanja pokazuju da najveći poticaj osjećaju zadovoljstva, u kontekstu odmora, predstavlja sam proces njegovog planiranja. Razmišljajte o aktivnostima i doživljajima, uživajte i u fazi koja prethodi samom odmoru. Nadalje, osim što omogućuje podizanje razine energije i emocionalnog blagostanja, tijekom ljetnog odmora snižavamo razinu stresa nakupljenu tijekom dužeg perioda. Prema nekim istraživanjima taj efekt ostaje prisutan po povratku na posao oko pet tjedana.

Kada ste na odmoru zaista i budite tamo

Stoga, kad stignete na odredište - zaista i budite tamo, u punom smislu te riječi. Često ostajemo na automatskom pilotu koji nam neće signalizirati boju mora ili miris lavande u zraku. Osvijestite trenutke te budite 'ovdje i sada', ma koliko klišeizirano zvučalo.

Donesite odluku koja će pomoći da zaustavite unutarnji dijalog koji počinje s 'moram' ili 'trebalo bi'. Ne propagiramo neodgovoran stil, već vjerujemo da većina takvih misli tijekom ljetnog odmora može ostati na radnom mjestu. Ne provjeravajte mailove, ne zovite na posao. Tamo će svi preživjeti do vašeg povratka. Razmišljanje o poslu i obavezama koje vas očekuju po povratku također će smanjiti osjećaj zadovoljstva i opuštanje.

Uživajte u druženju s bliskim osobama, ali nađite i vrijeme za sebe

Uživajte u zajedničkom vremenu provedenom s obitelji i prijateljima, ono osnažuje osjećaj povezanosti što pomaže u nošenju s potencijalnim, kasnijim stresnim situacijama. Ljetni odmor ponekad uključuje i boravak sa širom obitelji s kojom ne stignemo provoditi dovoljno vremena kroz godinu. No važno je osigurati i vrijeme samo za dvoje ako ste u paru ili za vašu užu obitelj s djecom, bez ostatka obitelji, istovremeno dajući i njima priliku za vrijeme bez vas. Bez obzira na brojnost i složenost vaše mikro okoline, osigurajte si trenutke tijekom dana samo za sebe. Provedite te trenutke u tišini, koncentrirajte se na disanje ili pročitajte nekoliko strana knjige koju ste ponijeli sa sobom.

Naspavajte se, nedovoljno sna negativno se odražava na raspoloženje. Prakticirajte aktivan odmor koji uključuje šetnje, plivanje ili planinarenje. Boravite što više vani: istraživanja pokazuju da boravak u prirodi (posebno zeleni okoliš i more) značajno poboljšava raspoloženje.

I naposljetku, ne zaboravite osnovni smisao odmora. Kakav će on zaista biti, bez obzira koje vam je odredište, uvelike ovisi o našem stavu i mogućnostima prilagodbe na neplanirane situacije kojima odmor najčešće obiluje.