PUT DO USPJEHA

Kako cijeli život uživati u sjajnom seksu?

25.01.2014 u 12:11

Bionic
Reading

Zdrava prehrana i aktivan životni stil ključni su za mršavljenje i održavanje tjelesne forme. Naime, upravo višak kilograma može negativno utjecati na seksualni život, a ne valja zanemariti niti učinak određenih namirnica. Evo što morate jesti kako biste imali vitku liniju, ali i uživali u sjajnom seksualnom životu

U knjizi 'Kako seks pomlađuje', u izdanju Profila, autori dr. Eric R. Braverman i Ellie Capria analiziraju prehranu koja vodi do vitke figure, ali i poboljšanog seksualnog života. Kako navode, upravo je taj program odličan za poboljšanje spolnoga života jer dopamin kontrolira i metabolizam i seksualnu strast. Osim toga, povećava želju, uzbuđenje te sposobnost postizanja orgazma.

Povećanje indeksa tjelesne mase povezano je sa smanjenjem razine testosterona, slabijom dopaminergičkom aktivnošću i smanjenjem spolnog nagona. To je samo jedan primjer kako debljina negativno utječe na spolni život. Štoviše, u pretilih osoba tjelesna masnoća može prikriti veličinu spolnog organa, pa penis izgleda manji nego što zaista jest, navode autori knjige 'Kako seks pomlađuje'.

Pravilo broj 1: Začini potiču mršavljenje
Bilje i začini važan su dio prehrane za mladost i vitku liniju. Začini i bilje donose najveći dio hranjivih tvari jer sadržavaju antioksidanse, minerale i multivitamine, bez i jedne dodane kalorije, Svaki put kad dodate neki začin, dodajete hranjive tvari i tako činite svoj obrok zdravijim. Bilje i začini jednako su važni kao i voće i povrće zbog svog antioksidativnog sadržaja i sposobnosti liječenja. Određeno bilje i začini imaju snažnije antioksidativne mogućnosti, a u tu skupinu spadaju svježi bosiljak, kardamom, sirovi vlasac, sirovo lišće korijandra, mljeveni cimet, mljeveni klinčić, sjemenke kumina i curry.

Pravilo broj 2: Pijte čaj uz svaki obrok za izbacivanje masnoća i ubrzavanje metabolizma

Čaj je ključno sredstvo za mršavljenje i protiv starenja. To je uglavnom zbog hranjivih tvari koje sadržava, osobito polifenola, koji imaju snažna antioksidativna svojstva. Tamniji čajevi imaju najveće koncentracije i antioksidativne vrijednosti. Čaj nema kalorija (ako ne dodate mlijeko i šećer), i može potaknuti probavu, očistiti tijelom, smanjiti upalu, sniziti kolesterol i dati vam mnogo energije. Sve je to potrebno za mršavljenje i poboljšanje spolnog života.

Budite oprezni s popularnim čajevima u boci: njihove antioksidativne vrijednosti su 10 do 100 puta manje od skuhanog čaja, a mnogi od njih su puni šećera.


Pravilo broj 3: jogurt povećava strast za lakše uzbuđenje
Obavezno svakog dana popijte šalicu jogurta od 240 ml. Jogurt je bogat kalcijem i bjelančevinama, za koje se zna da zajedno ubrzavaju metabolizam i poboljšavaju probavu. Jogurt također pomaže imunološkom sustavu, smanjuje upale i snižava 'loš' kolesterol. Što je najbolje, jogurt može pomoći u izgaranju masnoća i mršavljenju.

Pravilo broj 4: Odaberite nemasne bjelančevine za povećanje želje i razine dopamina

Prevelika konzumacija crvenog mesa može pokvariti vaše najbolje pokušaje mršavljenja i upravo zato ovaj način prehrane ističe ribu i perad kao izvor bjelančevina. Ribu i piletinu možete jesti svaki dan, a druge bjelančevine jedite u umjerenim količinama, uključujući janjetinu, svinjetinu, teletinu, puretinu, soju, jaja, bjelanjke te manje masne mliječne proizvode poput nemasnog mlijeka s manjim udjelom masti i, naravno jogurta.

Pravilo broj 5: Uravnotežene namirnice najbolji su izbor

Autori knjige namirnice dijele u dvije kategorije: obmanjujuće i uravnotežene. Obmanjujuće namirnice su one koje imaju velike posljedice na tijelo, koje stvaraju prividno pozitivan kratkotrajan učinak (povećanu energiju),a istodobno s vremenom stvaraju nutritivnu katastrofu. Jednostavni ugljikohidrati, rafinirane i 'bijele' namirnice, sve su to obmanjujuće namirnice jer kratkoročno povećavaju energiju, ali često stvaraju želju za hranom, manjak dopamina i, što je još gore, ovisnost o hrani. Jedenje hrane bogate hranjivim tvarima, a ne kalorijama, ključ je mršavljenja.

Pravilo broj 6: Vlakna održavaju tijelo čisti, iznutra i izvana
Režim prehrane s malo masnoća i mnogo vlakana možda je najučinkovitija kombinacija koja potiče mršavljenje. Vlakno je poput četke za čišćenje probave, koja riba vaš sustav dok ne zablista. Pročišćava debelo crijevo, kontrolira šećer u krvi, izvlači masnoće iz arterija, povisuje 'dobri' kolesterol i detoksificira tijelo, čineći tako kožu blistavom. Štoviše, pozamašan je; vlakna nas napune pa jedete manje i brže se zasitite.

Pravilo broj 7: Pijte vodu tijekom cijelog dana za održavanje vlažnosti

Voda stalno ispire probavni sustav te tako ubrzano pokreće čestice hrane, što rezultira mršavljenjem. A ako cijeli dan pijete tri do četiri litre vode, nećete imati vremena ni potrebe piti kaloričnija pića poput gaziranih sokova ili voćnih sokova. To vrijedi i za kavu i čajeve, pogotovo one tamnih boja za dodanu vrijednost.

Pravilo broj 8: Napravite dugu u svakom obroku
Voće i povrće vjerojatno su namirnice s najviše prednosti za zdravlje, osobito zbog njihovih raznih boja. Te su boje prepune fitonutrijenata, biljnih spojeva koji nam pomažu u održavanju zdravlja. Crveno voće pomaže srčano-žilnom sustavu, narančasto i žuto voće i povrće čuva vid, zelene namirnice pomažu u održavanju čvrstih mišića i kostiju te smanjuju rizik od karcinoma dok plavo, ljubičasto i grimizno voće pomaže u održavanju urinarnog trakta bez infekcija te tako čini spolni odnos ugodnijim.

Pravilo broj 9: Uzimajte kvalitetne namirnice
Kada kupujete svježe voće i povrće, najbolji je izbor lokalno i organsko. Drugi najbolji izbor je lokalno i uzgojeno na tradicionalan način jer voće onda duže zrije na stablu. Trudite se jesti najkvalitetnije namirnice koje si možete priuštiti jer ćete tako učiniti čuda za svoje cjelokupno zdravlje, a i za svoj struk. Voće i povrće sadržava veće količine vlakana kada ih se jede sirovo nego kad ih kuhate. Mnoge važne hranjive tvari, vitamini i enzimi unište se ili inaktiviraju prilikom kuhanja te se potom izbace zajedno s vodom.

Pravilo broj 10: U svakom obroku kombinirajte namirnice uz svih triju grupa
Odaberite jednu bjelančevinu, jedan složeni ugljikohidrat i zdravu masnoću drukčije boje. Isto tako, neka vam jelo sadržava barem 70 posto biljnih proizvoda i ne više od 30 posto životinjskih proizvoda.