BEZ IDEJE?

Kako aktivno sudjelovati u dječjem obrazovanju

14.10.2010 u 06:47

Bionic
Reading

Nekim je roditeljima razdoblje kad djeca krenu u školu dosta stresno jer imaju osjećaj da se udaljavaju od njih. No aktivnim sudjelovanjem u obrazovanju možete ojačati vezu s djetetom te igrati veliku i važnu ulogu u njegovom napretku

Ponekad bi se roditelji htjeli aktivno uključiti u obrazovanje svojih mališana, ali ni sami nisu sigurni kako. Sudjelovati možete i samim time da klince svaki dan pitate kako je bilo u školi ili da se aktivno uključite u razne školske aktivnosti.

Ne zaboravite dijete svakodnevno pitati kako je bilo u školi

Sudjelovanje kreće od jednostavnih stvari kao što su zajedničko svakodnevno čitanje. Dijete će cijeniti vrijeme namijenjeno samo njemu, a vi ćete lakše moći pratiti njegov napredak. Pomoć oko domaće zadaće je uvijek dobrodošla. Međutim, dijete bi svakako moralo naučiti samostalno pisati zadaće, a vi mu pomognite oko težih zadataka. Isto tako, preporučljivo je svaki put provjeriti odgovore nakon što je dijete napisalo zadaću.

Važno je napomenuti da upravo malene stvari, poput svakodnevnog pitanja kako je bilo u školi, već znače jako puno. Samim time pokazujete djeci da vam je stalo, a ona će vam rado ispričati razne dogodovštine iz razreda. Na taj način ćete i puno lakše saznati kako se dijete snašlo u novoj sredini te ima li kakvih problema.

Aktivno se može sudjelovati i uključivanjem u razne školske aktivnosti i projekte. Pomoć prilikom organizacije razredne kazališne predstave je vrlo zgodan način. Pomognite u izradi rekvizita ili sašijte lutku za lutkarsku predstavu.

Mališani se uvijek raduju školskim izletima, dok roditelji ponekad umiru od brige. Međutim, upravo su školski izleti super prilika da se uključite - predložite da pođete i vi kao pomoć pri čuvanju mališana. Učitelj ili učiteljica će vam biti zahvalni na pomoći, a klinci neće imati osjećaj nadzora.

Pomoć pri organiziranju razredne zabave je uvijek zabavna. Uključite se u nabavku rekvizita kao što su baloni i bomboni ili pomognite pri uređenju razreda. Isto tako, školska sportska natjecanja možete iskoristiti da biste sudjelovali kao sudac.

Ukoliko imate više slobodnog vremena, možete ponuditi pomoć u školskoj knjižnici. Knjižničarima ponekad dobro dođe pomoć pri katalogiziranju knjiga ili pospremanju vraćenih.

Ono što nikako ne biste smjeli zanemariti su roditeljski sastanci i odlasci na informacije. Na roditeljskim sastancima ćete bolje upoznati ostale roditelje, a na informacijama uvijek imate priliku porazgovarati s učiteljicom ili učiteljem o napretku mališana i o eventualnim problemima. Tako ćete uvijek biti u toku, točno ćete znati kako vaše dijete napreduje, a i učitelji će cijeniti vaš trud i zanimanje.