KRIZNE SITUACIJE

Kada zatražiti pomoć psihoterapeuta?

17.02.2014 u 07:40

Bionic
Reading

Za neke ljude psihoterapija je možda još uvijek tabu tema, ali srećom sve više njih uviđa važnost takve stručne pomoći. Otkrivamo vam situacije koje signaliziraju da nešto nije u redu te da bi stručna pomoć dobro došla

Svaki čovjek u svom životu prolazi i kroz razdoblja stresa, tuge i sukoba. Mnogi nikada ne potraže stručnu pomoć iako bi im dobro došla. Kada treba zatražiti savjet profesionalca kako problemi ne bi ostavili dubljeg traga? Evo stručnih preporuka.

Svaka vaša emocija je vrlo intenzivna
Tuga, ljutnja, bijes, zavist… Ako to osjećate često i vrlo intenzivno – toliko da narušava vaše normalno funkcioniranje – onda je vrijeme da porazgovarate sa stručnjakom. Sami to očito ne možete riješiti, a kako vrijeme prolazi, situacija će se samo pogoršavati.

Proživjeli ste traumu i ne možete prestati razmišljati o tome
Smrt u obitelji, razvod ili prekid veze, otkaz na poslu… Sve su to traumatične situacije koje nije lako preživjeti. Većina ljudi misli da jednostavno treba pretrpjeti neko vrijeme dok se bolne emocije ne smire pa će onda biti sve u redu. No emocije ne nestaju, one se u tom slučaju potiskuju i djeluju skriveno. Zbog toga stalno razmišljate o tome i vjerojatno ponavljate neke stvari. Srećom, tome ima lijeka i zato je važno da potražite stručnu pomoć.

Svako malo imate neke zdravstvene tegobe

Često vas bole glava ili trbuh? Svako malo ste prehlađeni? Općenito se osjećate slabo? Sve to može biti znak da ste emotivno uznemireni, a emocije utječu na tijelo. Čak i kada tražite liječničku pomoć, ne otkrivaju da je išta loše s vama. To je zato što psiha utječe na vaše tijelo, a da toga niste ni svjesni. I to su okolnosti u kojima je dobro razgovarati s terapeutom.

Stresne situacije umirujete raznim supstancama
Ako lijekovima, drogom ili tabletama rješavate svoja napeta stanja, tada je to zvono za uzbunu i traženje stručne pomoći. Upotreba supstanci u stresnim situacijama znak je da se ne možete sami nositi sa svojim emocijama.



Na poslu ste sve lošiji

Emotivno teške situacije utječu i na kvalitetu posla. Ako primjećujete da ste dekoncentrirani i da vam se lako potkradaju pogreške, trebali biste porazgovarati sa stručnom osobom o tome. Postoje metode koje vam mogu pomoći da vaše emotivno stanje ne utječe toliko na kvalitetu vašeg rada.

Vaša ljubavna veza je u krizi
Ne znate kako komunicirati s partnerom i kako mu pojasniti svoje emotivno stanje? Svoje nezadovoljstvo istresate na njega? Osjećate da vas veza guši i povlačite se u sebe? Da, sve su to znakovi da trauma koja vas muči uzima svoj danak. To je također znak kako je krajnje vrijeme da posjetite terapeuta prije nego trajno narušite svoju ljubavnu vezu.