PRIJATELJSTVO NA KUŠNJI

Kad te frendica dovodi do ludila

  • Autor: E. K.
  • Zadnja izmjena 03.06.2010 07:55
  • Objavljeno 03.06.2010 u 07:55
cure prijateljice

cure prijateljice

Izvor: photl.com / Autor: photl.com

Bez prijatelja ne bismo mogli funkcionirati, a naravno, svako se prijateljstvo ponekad nađe u teškoj situaciji. I tvoja frendica te dakako zna izludjeti da bi joj najradije dala crveni karton, no ne vjeruj nam, to nije ništa neuobičajeno u svakom odnosu

Prisjetili smo se nekoliko najčešćih problema u prijateljstvu i efikasnih načina kako ih riješiti.

Frendica te sramoti:
Kad ste same, super ste si, no kad ste u nekom društvu, ona se ponaša preforsirano, glupira se, previše pije, hihoće sto na sat i melje gluposti.

Rješenje problema:
Nema druge nego da porazgovaraš s njom o tome i ukažeš joj da se ponaša kao klaun. Možda ona toga nije ni svjesna! Vjerojatno želi ostaviti dojam da je kul i biti drugima simpa, a u tome nesvjesno pretjeruje. Pripazi kako ćeš joj to reći, da se ne uvrijedi!

Ljubomora:
Ponekad se ponaša čudno, kao da joj nije drago zbog tvojih uspjeha u školi, sreće u ljubavi ili toga što imaš super starce? Primijetiš li da se i sama nisi u stanju veseliti njezinoj sreći, znači da si ti ljubomorna.

Rješenje problema:
Ljubomora je vrlo negativan osjećaj protiv kojeg se treba boriti svim silama. Reci sama sebi da nećeš i ne želiš razmišljati na taj način, kontroliraj svoje misli i pokušaj razmišljati što pozitivnije. Ako je tvoja prijateljica ljubomorna i to vam stvara probleme, najbolje je da otvoreno porazgovarate o tome.

Zapalile ste za istog dečka:
Obje ste ga 'snimile' i sad ne želiš ispasti slabić koji se povlači i sve prepušta. Smatraš da dečko ne bi trebao stati između dvije prijateljice, no ne želiš biti prva koja će se povući?

Rješenje problema:
On uopće ne mora stati između vas, već pokraj vas. Najbolje je prepustiti dečku da izabere i poštovati njegovu odluku. Ako se tvojoj frendici dečko ludo sviđa, a on izabere nju, nemoj dozvoliti da tvoja ljubomora uništi vaše prijateljstvo. Budi iznad toga, život ide dalje, a oni neka budu skupa ako žele, tko zna, možda ispadne da su srodne duše koje će biti jako sretne zajedno.

Stalno slušaš njezine ispovijedi:
Imaš osjećaj da si uvijek za nju kad treba rame za plakanje i nekoga da mu se izjada o svojim problemima, no kad si u pitanju ti i tvoji problemi, tvoja se prijateljica pretvara u bebu koja misli samo na sebe i svoje potrebe. Osjećaš se zakinuto i jadno zbog toga.

Rješenje problema: Kao takva, i nije ti neka prijateljica i žalosno da ona to sama ne vidi. No ako ste si inače super, nemoj joj previše zamjeriti jer možda jednostavno nije dovoljno razmišljala i u tom trenutku joj nije ni došlo do mozga kako je velik tvoj problem.

Ide krivim putem: Droga, alkohol, samoozljeđivanje, bulimija samo su neki od većih problema s kojima se susreću neke tvoje vršnjakinje, a nijedan od tih problema nije beznačajan i teško da će proći sam od sebe.

Rješenje problema:
Moraš joj pomoći i biti uz nju. Ako je tvoja prijateljica upala u neki od takvih problema, nikako se nemoj praviti da je sve u redu i da će je proći ili povjerovati da je to sve normalno u vašim godinama. Nikako nemoj dopustiti da u to uvuče i tebe. Ispričaj to njezinim roditeljima ili povjerljivoj profesorici jer te osobe često ni ne znaju u čemu je problem. Ne boj se da ćeš je izgubiti ako to nekome kažeš – izgubit ćeš je ako ne kažeš i praviš se da je sve OK.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi