JURICA VUKOVIĆ:

Poznati stručnjak o epidemiji hepatitisa A koja hara među srednjoškolcima: Zaraza nije iznimno opasna, ali je neugodna

03.05.2022 u 21:41

Bionic
Reading

Epidemija hepatitisa A, odnosno zarazne žutice, koja posljednja dva mjeseca vlada u Zagrebu, najviše je pogodila srednjoškolce, a prema riječima prof. dr. Jurice Vukovića, pedijatrijskog gastroenterologa te predstojnika Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, riječ je o zaraznoj bolesti koja, ako se preboli bez komplikacija, nema posljedica

Zaraza hepatitisom A (zaraznom žuticom) zabrinula je javnost, a od početka ožujka zabilježeno je 57 slučajeva, ponajviše među zagrebačkim srednjoškolcima.

Premda je broj zaraženih sve iznenadio, epidemija je posve pod kontrolom, no kako period inkubacije ovog oblika virusa hepatitisa traje mjesec dana, a ponekad i dva mjeseca, moguće je da broj zaraženih bude veći.

Kako je za tportal objasnio prof. dr. Jurica Vuković, pedijatrijski gastroenterolog te predstojnik Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ova zarazna bolest nije iznimno opasna, ali je neugodna.

'Ako se bolest preboli bez komplikacija, nema posljedica. Nitko zasad pouzdano ne zna kako se proširila. Vrlo je lako moguće da su svi bili na nekom zajedničkom događanju (npr. natjecanje ili negdje gdje je bilo konzumacije jela i pića). Simptomi zaraze su: vrućica, umor, mučnina, nekad proljev, nekad bolovi u trbuhu, a možemo reći i da je dobro kad se pojavi karakteristična žuta boja na koži jer to zapravo olakšava i pomaže u prepoznavanju bolesti', kaže naš istaknuti stručnjak.

Kako je objasnio, za zarazu hepatitisom nema konkretnog lijeka i preporučuje se mirovanje.

'Zarazu možemo spriječiti pravilnom higijenom ruku jer se prenosi takozvanim feko-oralnim putem (virus dolazi preko jetre u stolicu i tako dospijeva u okoliš) i termičkom obradom namirnica iznad 85 stupnjeva Celzija', savjetuje dr. Vuković, dodajući da u ovom trenutku nema razloga za zabrinutost.

Inače, treba naglasiti da je oboljela osoba zarazna 14 dana prije pojave i sedam dana nakon pojave simptoma žutice, a ako oboljeli ne razvije zaraznu žuticu, zarazan je 14 dana od pojave simptoma bolesti.

Hepatitis A ili zarazna žutica akutna je zarazna bolest jetre koju uzrokuje hepatotropni virus hepatitisa A (HAV), a pripada rodu Hepatovirusa iz obitelji Picornaviridae. Poznato je šest genotipa HAV-a. U slučaju zaraze hepatitisom A rizičnija skupina su odrasli te oni češće razvijaju simptome, ponekad i teže.

Zaraziti se možemo i ako imamo bliski kontakt s osobom koja ima hepatitis A putem npr. korištenja zajedničkog sanitarnog čvora i kuhinje, a prenosi se i spolnim odnosom te ubrizgavanjem droge, kada se koristi kontaminirana oprema.

Treba istaknuti i to da je, za razliku od hepatitisa A, hepatitis B dio redovnog kalendara cijepljenja, a hepatitis A je praktički iskorijenjen jer se prenosi fekalnim putem, dakle rijetko nečistom vodom, barem ne u današnjim uvjetima, te je zadnji put veći broj slučajeva zabilježen u Hrvatskoj prije četiri godine.