ČEST PROBLEM

Krvni ugrušci rizik su za zdravlje koji nikako ne treba zanemariti; evo kako prepoznati znakove upozorenja

23.04.2022 u 21:53

Bionic
Reading

Dobro je poznato kako briga za zdravlje započinje i prevencijom, pa iako nemate rizike za razvoj krvnih ugrušaka opet ih nažalost možete razviti, što je jedan od razloga zašto je važno na vrijeme prepoznati znakove upozorenja i potražiti liječničku pomoć

Krvni ugrušci utječu na svakoga različito, ali obično postoje određeni simptomi koji su znak za uzbunu, upozoravaju liječnici.

Što su zapravo krvni ugrušci? Krvni ugrušak opisuje krv koja se djelomično stvrdnula u krvnim žilama koje su, slikovito rečeno, složeni 'sustav autocesta' vašeg tijela.

Postoje tri vrste krvnih žila:

  • Arterije, koje odvode krv iz vašeg srca.
  • Vene, koje vraćaju krv u vaše srce.
  • Kapilare, koje povezuju vaše arterije i vene. Krvni ugrušci se mogu pojaviti bilo gdje duž 60 000 milja krvnih žila u vašem tijelu, ali najvjerojatnije će se dogoditi u venama (venski krvni ugrušci).

Najčešća vrsta venskih krvnih ugrušaka je tzv. duboka venska tromboza (DVT).

DVT se najčešće formira u vašim nogama u dubokim venama vašeg tijela. Tromboza je kada ugrušci ostaju na mjestu i blokiraju protok krvi.

Što je plućna embolija (PE)?

Ako se DVT prekine i otputuje u vaša pluća, može izazvati plućnu emboliju. Embolije su krvni ugrušci koji se oslobađaju i putuju u druge dijelove vašeg tijela. Na sreću, rjeđi su arterijski ugrušci koji nastaju kada krvni ugrušak začepi arteriju. Ugrušak može blokirati kisik da stigne do srca ili mozga, što može dovesti do srčanog ili moždanog udara, upozoravaju liječnici.

Koji su znakovi krvnog ugruška?

Rane znakove krvnog ugruška može biti teško identificirati.

Svatko ima različite simptome koji mogu varirati od ikakvih do teških. Ali postoje uobičajeni znakovi i simptomi krvnih ugrušaka kojih treba biti svjestan.

Postoji nekoliko znakova DVT-a:

Otekline

Znakovi DVT-a mogu pojaviti u vašim nogama ili rukama, a vrlo čest simptom su otekline.

Većina ljudi obično ima određeni stupanj otekline na nogama, osobito pred kraj dana. No to nije oteklina o kojoj se pretjerano brinemo.

Umjesto toga, pripazite na otekline koje se pojavljuju iznenada ili dramatičnije nego inače. Opasno je i ako se oteklina zadržava tijekom dana, a ne prestaje s podizanjem nogu.

Bol u nozi

Iznenadna bol u nozi npr. grč mogla bi signalizirati krvni ugrušak u nozi. Ali ako bol traje samo nekoliko sekundi i ne vraća se, vjerojatno nije krvni ugrušak. Simptomi krvnog ugruška ne dolaze i ne prolaze brzo već ostaju.

KORISNI SAVJETI

Da, moguće je: Evo kako prehranom držati kilograme pod kontrolom i pri tome se dobro osjećati

Pogledaj galeriju

Promjene na proširenim venama

Ako imate proširene vene, znakovi upozorenja na DVT uključuju: venu koja se npr. izboči i ne spljošti kada ležite ravno ili podignete nogu. To bi mogao biti znak površnog ili malog krvnog ugruška u varikoznoj veni. Znakovi krvnog ugruška u rukama slični su kao i na nogama, ali često su uočljiviji ako postoji oteklina. Također, ruke mogu postati blago ljubičaste - osobito na podlaktici ili šaci - zbog zagušenja uzrokovane krvnim ugruškom.

Znakovi plućne embolije

Simptomi plućne embolije često ovise o veličini ugruška, godinama ili vašem cjelokupnom zdravlju. Neki uobičajeni znakovi krvnog ugruška u vašim plućima uključuju sljedeće simptome:

Kratkoća daha

Kratkoća daha koja je nova i drugačija od onoga što ste iskusili prije može biti znak krvnog ugruška u vašim plućima - osobito ako osjećaj potraje.

Nedostatak daha ili otežano opuštanje uz blagi napor trajat će satima, čak i danima, ako postoji krvni ugrušak. Ako se na trenutak osjećate bez daha, a onda ste u redu, vjerojatno to nije zvono za uzbunu.

DOBIVATE LI IH DOVOLJNO?

Kako starimo, ovi su nam vitamini i minerali sve potrebniji

Pogledaj galeriju

Bol u prsima

Iako bol u prsima može signalizirati problem sa srcem, također može biti znak ugruška. Bol u prsima će biti stalna ili će se dogoditi kada duboko udahnete.

Možete je osjećati kao bol koja dolazi sprijeda i kreće se prema leđima u predjelu prsa. Možda ćete također osjetiti težinu u prsima ili pritisak koji traje. Ako je samo prolazan, nestane i ne ponovi se, vjerojatno nemate posla s krvnim ugruškom.

Iskašljavanje krvi

Još jedan znak krvnog ugruška u vašim plućima je iskašljavanje krvi.

Neke plućne embolije mogu biti opasne po život, stoga idite na hitnu pomoć na liječničku procjenu ako primijetite bilo kakve znakove krvnog ugruška u plućima.

Ako vaši simptomi traju dulje od dan ili dva i pogoršaju se, te sumnjate na DVT, ne oklijevajte i odmah potražite pomoć liječnika primarne zdravstvene zaštite. Također, različite lokacije nogu zabrinjavaju više od drugih. Ako se krvni ugrušak nalazi u vašem listu, na primjer, vaš ga liječnik može pratiti ultrazvukom svakih nekoliko tjedana. Ako se radi o visokorizičnom krvnom ugrušku, liječnici će često propisati razrjeđivač krvi unutar 24 sata.