URADI SAM

Još uvijek nemate adventski vijenac? Bez brige, mi ćemo vam korak po korak objasniti kako ga napraviti brzo i jeftino

27.11.2020 u 15:39

Bionic
Reading

Ove nedjelje, 29. studenog palimo prvu adventsku svijeću, a još uvijek ima onih koji su zaboravili kupiti adventski vijenac kojim će ukrasiti blagdanski stol ili vrata. Ukoliko ste jedan od onih koji sve rade u zadnji čas, bez brige, nema mjesta panici, jer ovu nezaobilaznu blagdansku dekoraciju možete napraviti i sami, i to za svega tridesetak kuna. Uz pomoć naših savjeta pokažite svoju kreativnu stranu i napravite vlastiti adventski vijenac u svoja četiri zida doma

Prije nego se bacite na posao, potrebno je odlučiti kakav vijenac želite napraviti za svoj blagdanski stol ili vrata. Želite li da vijenac bude jednostavan i od prirodnih sastojaka ili potpuno drugačiji od svega viđenog. Dok jedni vijenac slažu u potpunosti od primjerice kuglica za bor ili improvizirane ukrasne kutije, drugi ipak biraju tradicionalni zeleni vijenac od biljaka.

Za ovakav prirodni vijenac zaista je lako pribaviti sve što vam je potrebno. Potrebno je tek prošetati obližnjom šumom ili dvorištem i odrezati nekoliko grana zelenila koje ćete koristiti kao podlogu za svoj vjenčić. Iz cvjećarnice La Flor rekli su nam kako za izradu adventskih vijenaca najčešće koriste smreku, lovor, pinus i čempres, a ove godine sve su traženiji i pšenica, eukaliptus i pampas.

'Ove godine u modu se opet vratio nešto rustikalniji štih, kao i puno crvene, tamno zelene i baršunatsih tekstura koje daju toplinu domu i stvaraju tradicionalni blagdanski ugođaj', rekla su nam djevojke iz cvjećarnice La Flor.

Osim zelenila, za izradu adventskog vijenca kod kuće trebat će vam takozvana cvjećarska žica u zelenoj boji, obruć od slame ili drveta, pištolj za vruće lijepljenje, škare, podlošci za svijeće, svijeće, vrpce ili mašne i razni ukrasi koje možete pronaći u svakoj većoj trgovini ili susjedovom vrtu poput oraha, lješnjaka, dehidriranih naranči, anisa, cvijeća, češera i cimeta.

  • +8
Adventski vijenci za stol ili vrata Izvor: Profimedia / Autor: Artur Widak / ddp USA / Profimedia

'Mnogi vole pretjerati, no ukoliko se vodite onom 'manje je više' proizvest će savršeni omjer ukrasa i prirodnih materijala na vašem vijencu. Mali trik koji volimo koristiti je kombinacija više vrsta zelenila na vijencu, što rezlultira vrlo raskošnim izgledom', savjetuju iz La Flora.

Imajte na umu da su neke vrste zelenila manje izdržljive od drugih pa će se do Sveta tri kralja, kada skidamo ukrase iz domova, osušiti i možda narušiti izgled vaših dekoracija. Jedna od solucija je pikanje u cvjećarsku spužvu koja se prvotno namoči vodom, pa osigurava vlagu biljkama koje u nju stavljate, a biljke jednako tako do korištenja možete držati u kadi napunjenoj hladnom vodom.

Izradite sami adventski vijenac korak po korak

1. korak

Obruč za vijenac u ovo vrijeme možete pronaći vrlo povoljno u gotovo svim trgovinama poput Offertissime, Pepca ili Tedija, a platit ćete ga oko 15-ak kuna. Druga solucija je da obruč izradite sami, tako što ćete koristiti novinski papir. Deblji sloj papira zarolajte u krug i omotajte ga debelim selojtejpom koji će mu dati čvrstoću. Jedna od opcija je i da koristite karton.

2. korak

Grane prvo poslažite na obruč kako bi dobili dojam kako će vijenac izgledati u konačnici. Kada ste zadovoljni izgledom, započnite sa slaganjem. Svaku granu omotajte dobro žicom pri dnu, a potom žicu prekrijte sljedećom granom, i tako sve dok ne popunite obruč. Na taj način će se žica minimalno vidjeti.

3. korak

Okrenite obruč i isti postupak ponovite i sa stražnje strane. Na taj način će vaš vijenac dobiti volumen te ćete u potpunosti sakriti obruč.

4. korak

Ubodite podloške za vijeće na željene pozicije. Upaljačem ugrijte iglicu metalnog podloška za svijeće kako bi iglica lakše prošla kroz vosak. Na taj način također ćete smanjiti vjerojatnost od pucanja svijeće. Ovim se trikom služe svi cvjećari.

5. korak

Sada je vaš vijenac spreman za dekoriranje. Vrućim ljepilom zalijepite sve ukrase kojima ste imali namjeru okititi svoj vijenac. Predlažemo vam prirodne sastojke poput cimeta, anisa, orašastih plodova i dehidriranih naranči koji se vrlo često koriste za ukrašavanje vijenaca. Naranče možete sami dehidrirati na način da ih narežete na tanke ploške i zapečete u pećnici.