IMA LI BOLJE?

Još jedan razlog da prakticirate mediteransku prehranu

21.05.2013 u 15:00

Bionic
Reading

Mediteranski način prehrane već je dugo u fokusu znanstvenika. Već je otkriveno da takva prehrana pridonosi dugovječnosti, štiti zdravlje srca, a sprečava i nastanak nekih karcinoma

Mediteranska dijeta može poboljšati i sačuvati moć mozga u starijoj dobi i to znatno učinkovitije od dijeta s niskim udjelom masnoća, tvrde znanstvenici. Usto, ljudi koji barem šest godina prakticiraju mediteransku prehranu imaju znatno manje šanse od demencije.

Mediteranski način prehrane već je dugo u fokusu znanstvenika. Već je otkriveno da takva prehrana pridonosi dugovječnosti, štiti zdravlje srca, a sprečava i nastanak nekih karcinoma. Budući da prehrana obiluje zdravim namirnicama poput voća, povrća, ribe, orašastih plodova, cjelovitih žitarica i i maslinova ulja, nikoga ne čudi što izaziva tako pozitivne učinke.

No sada znanstvenici otkrivaju da je učinkovitost mediteranske prehrane puno šira nego što se mislilo. Dosad je se nije vezalo uz zdravlje mozga, ali najnovije istraživanje pokazuje da takav način prehrane itekako utječe na zdravlje mozga – poboljšava koncentraciju i pamćenje te štiti od demencije u starijoj životnoj dobi.

Kako ističu znanstvenici sa španjolskog sveučilišta Navarra koji su i proveli istraživanje, ovo je prvo veliko istraživanje koje dokazuje da mediteranski način prehrane utječe i na zdravlje mozga, javlja Journal of Neurology Neurosurgery and Psychiatry.