TEMA TJEDNA

Jesu li gole grudi Kate Middleton uistinu toliko skandalozne?

24.12.2012 u 15:00

Bionic
Reading

Gole grudi Kate Middleton nesumnjivo su vruća roba svakog medija, no snimljene su na privatnom posjedu dok je par uživao u vlastitim trenucima. Ipak, trebamo li biti zgroženi činjenicom da su to prenijeli mediji?

'Kraljica je gola', 'Vojvotkinja snimljena u toplesu', 'Kraljevski toples Kate Middleton uzbudio svijet', 'Kate u toplesu krasi još jednu naslovnicu', 'Talijanski magazin objavio 50 toples fotografija', samo su neki od senzacionalnih naslova koji su preplavili medije posljednjih nekoliko dana nakon što su francuski paparazzi snimili golu vojvotkinju od Cambridgea tijekom odmora sa suprugom, princom Williamom u Provansi.

Naslovnica Closera s natpisom 'World Exclusive; Kate and William in Provence: Oh, My God!' je osvanula na službenoj stranici časopisa, a u tekstu su objavili detalje odmora kraljevskog para nakon čega tuže sve redom, a William želi da odgovorni završe iza rešetaka.

Sasvim je jasan interes javnosti za kraljevsku obitelj, kao i za sve druge vladarske obitelji čiji je život drugačiji od njihovog osobnog života. No je li u ovom slučaju riječ o krađi intime ili se pak previše moralizira oko slučaja gole vojvotkinje?

Stručnjakinja za protokol Milada Privora smatra kako je to doslovno medijski atentat na mladi bračni par koji je želio imati svoju intimu. Na pitanje je li kraljevskoj obitelji narušen ugled, Privora odgovara: 'Nije narušen ugled, ali je narušena privatnost jer te fotografije nisu smjele biti snimljene. Da postoji imalo korektnosti poslovanja, medij to ne bi objavio. To su ukradene snimke jer su bile snimljene u privatnoj rezidenciji, a ne na javnom mjestu.'

S tog stajališta, ni skidanje u toples za Kate nije nedolično jer nije na javnom mjestu, već na privatnom posjedu gdje bi trebala imati mogućnost i slobodu da radi što ju je volja, jer je, između ostalog, čuva i osiguranje koje je u ovom slučaju učinilo propust. No nakon toples skandala, zasigurno će biti na oprezu.

Stručnjak za odnose s javnošću Krešimir Macan smatra pak kako je to prevruća roba da je mediji ne bi objavili te da su oni sada svjetski celebrityji i svjetska priča. 'Da mediji to nisu objavili, to bi bilo u suprotnosti sa svime onime što mediji rade', istaknuo je Macan i dodao kako je reakcija Kate i Williama gora od samog slučaja. 'Da su promijenili kontekst i izjavili: 'Nemojte nam raditi ono što ste radili Diani, dopustite da imamo privatnost', tada bi svi osudili medije, a ovako, tužba neće biti efikasna', rekao je i dodao kako su njome samo dolili ulje na vatru.

'Kada je Tony Blair u Engleskoj zabranio da se slika njegovo dijete, to je tamo zaista funkcioniralo, ali to ne funkcionira i u svijetu', napomenuo je Macan.

Neosporno je da članovi takve obitelji moraju paziti kako se ponašaju na javnim mjestima, a primjer za to je i princ Harry, koji se redovito zabavlja na razuzdanim zabavama. No samo moraliziranje među ostalima iznerviralo je i britanski list The Guardian koji se vrlo suvislo obrušio na licemjernu javnost koja je zgrožena i ogorčena zbog golih grudi vojvotkinje, a istodobno se i dalje po novinama objavljuju snimke grudi te ironično zaključuje kako je u redu je objavljivati fotografije polugolih žena ako nisu buduće kraljice.