NOVO ISTRAŽIVANJE

Jesu li akcijske cijene hrane zapravo obična prevara?

19.11.2013 u 14:15

Bionic
Reading

Novo britansko istraživanje pokazalo je da su akcije u brojnim supermarketima, od kupnje tipa 'dva po cijeni jednog' do kupnje više proizvoda u pakiranju po sniženoj cijeni, nerijetko najobičnija prevara

Oni koji u supermarketima kupuju kada vide posebne ponude i veća pakiranja na akciji, u očajničkom nastojanju da uštede novac potrošen za hranu, u konačnici izdvajaju više, pokazalo je novo istraživanje. U studiji, koju je proveo Which?, a u kojoj je sudjelovalo 75 proizvoda, utvrđeno je da vodeće trgovine takvim akcijama daju pogrešan dojam da štedimo novac, piše Daily Mail

U jednom slučaju u britanskom lancu trgovina ASDA kupovina dva pakiranja jogurta od jedne funte u konačnici ispada skuplja nego kupovina svakog jogurta zasebno. S padom plaća i sve većim troškovima života velik broj obitelji traži svaki mogući način na koji uštedjeti novac za namirnice.

Svaki četvrti kupac u istraživanju kaže da u sljedećih nekoliko mjeseci planira smanjiti potrošnju novca na hranu, a čak 81 posto kupaca kaže kako su uvijek u potrazi za posebnim akcijama u supermarketima da bi uštedjeli novac.

No Which?, koji je proveo istraživanje, kaže da su takve ponude, kao što su posebne akcije i prodaja pakiranja više proizvoda po akcijskim cijenama, u većini slučaja obična navlakuša, unatoč tome što je čak osam vodećih lanaca supermarketa u Velikoj Britaniji potpisalo novi kodeks o poštenim cijenama.

Trgovački lanac ASDA jedini je veliki trgovački lanac koji nije prihvatio novi kodeks o poštenim cijenama, a kako piše Daily Mail, u svojim prodavaonicama prodaje pakiranje s četiri Müller Light Greek Style Yoghurta pod nazivom 'dva za četiri' i po cijeni od 2,18 funti za jedan jogurt, s tim da je prije akcije cijena pojedinog jogurta bila 1,50 funti. No to je samo jedan od brojnih primjera pronađenih u raznim trgovačkim lancima. S obzirom na otkriveno, Which? zahtijeva da se stane na kraj takvim zabludama te da se uspostave jasna pravila kojih će se svi pridržavati.